La doar câteva zile după ce au solicitat populației să-și pregătească provizii pentru 10 zile, autoritățile germane pregătesc încă o măsură. Guvernul federal german introduce conceptul de serviciu militar obligatoriu într-un document de strategie privind apărarea civilă, la cinci ani după ce a renunțat la acesta, scrie Agerpres.

Într-o secțiune a documentului, "sprijinul civil pentru armată" este menționat ca o opțiune într-o situație în care Germania ar trebui să-și protejeze frontierele externe în cadrul unei misiuni a NATO.

Draftul confidențial al documentului ar urma să fie adoptat miercuri de guvern.

În secțiunea privitoare la forțele armate, documentul menționează "livrarea sigură și rapidă a mesajelor de o importanță specială pentru armata germană (de exemplu deciziile privind reintroducerea serviciului militar) va fi pusă în practică în conformitate cu prevederile legii privind securitatea telecomunicațiilor".

Documentul merge până la discutarea facilităților de cazare care vor fi necesare în cazul reintroducerii serviciului.

În acest caz "va deveni necesar ca civilii să sprijine armata în organizarea și îndeplinirea nevoilor de infrastructură", ceea ce ar însemna că firmele civile vor trebui să ia parte la construirea de cazărmi.


Serviciul militar obligatoriu a fost abolit la 1 iulie 2011, la 55 de ani după ce a fost introdus, pentru că guvernul a evaluat că nu mai există o necesitate militară pentru acesta. Dar obligația serviciului militar este încă prevăzută în Constituție, ceea ce înseamnă că pentru o reintroducere a acestuia este necesară doar o schimbare a legii.

Însă chiar de curând, în luna iunie, ministrul apărării, Ursula von der Leyen, a declarat că în ciuda creșterii tensiunilor în estul Europei și a conflictului cu gruparea teroristă Stat Islamic ea nu crede că există motive pentru reintroducerea serviciului militar obligatoriu.

Documentul de strategie privind apărarea civilă, primul adoptat de la încheierea Războiului Rece, stabilește modurile în care civilii ar putea fi obligați să ajute forțele armate în situații speciale.

În ceea ce privește telecomunicațiile, documentul menționează că, dacă la o firmă din domeniu se produce un atac cibernetic, "vor fi luate măsurile adecvate care ar putea înlocui comunicațiile electronice".

Documentul mai menționează și că civilii ar urma să-i ajute pe militari în sarcini ca asigurarea combustibilului, să le furnizeze autovehicule dacă au nevoie de acestea și să se abțină de la folosirea drumurilor pe care au loc transporturi militare.