ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Berlinul vrea să consolideze cuplurile de lesbiene printr-o reformă a legii privind maternitatea. Este vorba de un proiect al ministrului german al justiției, social-democrata Katarina Barley, scrie ziarul Il Giornale.

Partenera unei alte femei care naște un copil va fi în mod automat recunoscută drept a doua mamă( co-mamă) cu toate drepturile. Proiectul este doar într-o fază incipientă și urmează să fie aprobat de guvern, dar ministrul justiției a fost clar: „Pe baza posibilităților oferite de medicina reproductivă modernă și de formele de familie cu experiență în societate, actuala legea privind paternalitatea este cel puțin depășită”.

Ministrul a explicat pentru Die Wellt că reforma sa abordează „probleme fundamentale pentru societatea noastră” și urmărește să protejeze copiii. Pentru că, spune oficialul de la Berlin, cel puțin 30 000 de copii germani ar urma să fie direct interesați de această reformă.

Dacă denumirea „Mit-Mütter” va fi atribuită inclusiv persoanelor transsexuale sau intersexuale, prevederea gândită de ministrul german nu se va aplica cuplurilor de homosexuali. În cazul celor „doi tați”, calea adoptării descendenților partenerului de viață rămâne deschisă, iar o mamă naturală trebuie să existe oricum. Bărbatul care a consimțit la inseminare va fi, de asemenea, recunoscut ca tată. 

Anul trecut, Curtea Federală de Justiție a Germaniei a decis că o femeie dintr-o căsătorie între persoane de același sex a cărei parteneră de sex feminin a născut nu poate fi înregistrată în mod automat ca al doilea părinte al copilului. Pentru a fi recunoscută ca a doua mamă a copilului, partenera care nu a dat naștere ar trebui să treacă prin formalitățile de adoptare a copilului, a decis instanța cu sediul în Karlsruhe, subliniind că statutul „a două mame” ar necesita o modificare a legii.