Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a prezentat luni un proiect de lege prin care se dorește stimularea transplanturilor de organe, prin revizuirea sistemului actual de donare de organe, scrie dw.com.

Reforma a declanșat o dezbatere aprinsă în Germania, unde oamenii se înscriau până acum în registru în mod voluntar și unde rata donării de organe este scăzută.
 
Proiectul de lege înaintat de guvern i-ar face însă în mod automat pe toți germanii donatori de organe, chiar dacă le va acorda opțiunea de a spune înainte că nu doresc acest lucru. 

Susținătorii reformei  spun că reforma va contribui la stimularea donărilor de organe, în timp ce criticii proiectului consideră că sistemul ar trebui să rămână pe bază de voluntariat.

Practic, proiectul de lege ar inversa situația actuală, în care doritorii sunt cei care se înregistrează pe listele respective. Ministrul Jens Spahn, membru al formațiunii CDU, a cancelarului Merkel, a declarat la Berlin că are de gând să demareze o amplă campanie de informare prin care fiecare cetățean ar primi documentele informative de trei ori. ”Aceasta nu presupune nicio obligativitate”, menționează Spahn în proiectul de lege.
 
Există însă îndoieli că proiectul de lege va trece în parlament, susține conservatorul Georg Nüßlein. „Nu există încă garanția unei majorități”, a declarat acesta, „dimpotrivă”. În plus, a apărut și o altă propunere, din partea ecologiștilor, aceea ca fiecare adult să decidă, în momentul obținerii cărții de identitate, dacă dorește să devină donator. Această decizie ar putea fi revocată oricând. Urmează ca Bundestagul să voteze cu privire la noua lege a donării de organe.  


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews