ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Enric Millo, reprezentantul oficial al Guvernului de la Madrid în regiunea Catalonia, a prezentat scuze pentru acțiunile violente ale poliției spaniole împotriva persoanelor care au vrut să voteze în cadrul referendumului proindependență considerat neconstituțional de Spania.

„Când văd aceste imagini, și mai mult când știu că oameni au fost loviți, împinși și o persoană chiar spitalizată, nu pot să nu regret și să-mi cer scuze în numele ofițerilor care au intervenit", a declarat oficialul spaniol într-un interviu televizat, potrivit site-ului agenției de știri Reuters.

Este pentru prima dată când un oficial spaniol prezintă scuze pentru confruntările din timpul referendumului și ar putea fi privit drept un gest conciliatoriu către liderii catalani care plănuiesc în mod unilateral să declare independența regiunii.

Acțiunile poliției, care potrivit autorităților catalane au cauzat rănirea a 900 de persoane, au fost condamnate de organizațiile pentru drepturile omului, fiind catalogate drept un exemplu de folosire excesivă a forței împotriva populației civile.

Catalonia a organizat pe 1 octombrie un referendum proindependență considerat neconstituțional de către Madrid și UE.

Băncile din Catalonia vor să își mute domiciliile fiscale pe fondul tensiunilor din regiune

Sabadell, banca cu sediul în Barcelona, a anunțat că își va muta domiciliul fiscal din Catalonia, iar comitetul director al CaixaBank, se întâlnește, vineri, pentru a analiza o inițiativă similară, în contextul în care liderii regiunii susțin că vor declara independența, potrivit BBC News.

Sabadell, a cincea cea mai mare bancă din Spania, a anunțat că va începe, vineri, procesul prin care va muta domiciliul fiscal în Alicante. Sediile și angajații vor rămâne în Barcelona.

„Am luat această decizie pentru a proteja interesele consumatorilor, acționarilor și angajaților”, au transmis reprezentanții Sabadell, adăugând că vor să funcționeze sub supravegherea Băncii Centrale Europene și conform reglementărilor Autorității Bancare Europene, ceea ce nu s-ar întâmpla dacă Catalonia și-ar declara independența.

Comitetul director al CaixaBank, a treia cea mai mare bancă a Spaniei, se întâlnește, vineri, pentru a analiza o inițiativă similară, potrivit Reuters.

Uniunea Europeană a anunțat că nu va recunoaște independeța Cataloniei, ceea ce înseamnă că regiunea nu se va supune reglementărilor sau protecției Uniunii Europene.