Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a inaugurat duminică seara, Catedrala Nașterii Domnului,  în apropiere de Cairo, cu ocazia Crăciunului copt, în condiții de securitate sporite  în această țară predominant musulmană. Evenimentul a avut loc la o zi după găsirea în apropierea unei biserici a unui dispozitiv exploziv care  a provocat moartea unui polițst, scrie gulfnews.com.
 
Un impozant dispozitiv de securitate a fost instituit duminică în noua capitală administrativă - în prezent aflată în construcție, în deșert, la aproximativ 45 de kilometri de Cairo și unde a avut loc inaugurarea și slujba.

Alături de Papa copt ortodox Tawadros al II-lea, șeful statului a declarat că țara trăiește ”un moment important în istoria” sa. ”Sunt și vom fi unul”, a insistat el-Sisi înainte de slujba coptă de Crăciun, sărbătorit în Egipt la 7 ianuarie.

Sâmbătă seara, într-un nou incident vizând comunitatea coptă, un comandant de poliție specializat în deminare a fost ucis la Cairo în timp ce încerca să dezamorseze o bombă în apropiere de Biserica al-Azraa Wa Abu Sifin, potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate. Alți doi polițiști au fost răniți în explozia bombei, plasată într-o geantă, potrivit acelorași surse.

Copții din Egipt sunt, din 2016, ținta jihadiștilor grupării Statul Islamic (SI), care a revendicat mai multe atentate sângeroase vizând această comunitate.
 
Aceste atacuri se înscriu într-un ciclu mai vechi de violențe, care zguduie Egiptul după 2013, odată cu destituirea de către armată a președintelui islamist Mohamed Morsi, care a provocat o insurecție jihadistă în special în nordul Peninsulei Sinai.
Președintele american Donald Trump, care și-a exprimat în mai multe rânduri simpatia față de omologul său egiptean, s-a declarat, într-un mesaj postat pe Twitter ”încântat să(-și) vad(ă) prietenii din Egipt deschizând cea mai mare catedrală din Orientul Mijlociu”.
Creștinii copți reprezintă circa 10% din cei 96 de milioane de locuitori ai Egiptului și sunt răspândiți în întreaga țară. Ei sunt slab reprezentați în guvern și se simt marginalizați, scrie AFP.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews