ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a inaugurat duminică seara, Catedrala Nașterii Domnului,  în apropiere de Cairo, cu ocazia Crăciunului copt, în condiții de securitate sporite  în această țară predominant musulmană. Evenimentul a avut loc la o zi după găsirea în apropierea unei biserici a unui dispozitiv exploziv care  a provocat moartea unui polițst, scrie gulfnews.com.
 
Un impozant dispozitiv de securitate a fost instituit duminică în noua capitală administrativă - în prezent aflată în construcție, în deșert, la aproximativ 45 de kilometri de Cairo și unde a avut loc inaugurarea și slujba.

Alături de Papa copt ortodox Tawadros al II-lea, șeful statului a declarat că țara trăiește ”un moment important în istoria” sa. ”Sunt și vom fi unul”, a insistat el-Sisi înainte de slujba coptă de Crăciun, sărbătorit în Egipt la 7 ianuarie.

Sâmbătă seara, într-un nou incident vizând comunitatea coptă, un comandant de poliție specializat în deminare a fost ucis la Cairo în timp ce încerca să dezamorseze o bombă în apropiere de Biserica al-Azraa Wa Abu Sifin, potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate. Alți doi polițiști au fost răniți în explozia bombei, plasată într-o geantă, potrivit acelorași surse.

Copții din Egipt sunt, din 2016, ținta jihadiștilor grupării Statul Islamic (SI), care a revendicat mai multe atentate sângeroase vizând această comunitate.
 
Aceste atacuri se înscriu într-un ciclu mai vechi de violențe, care zguduie Egiptul după 2013, odată cu destituirea de către armată a președintelui islamist Mohamed Morsi, care a provocat o insurecție jihadistă în special în nordul Peninsulei Sinai.
Președintele american Donald Trump, care și-a exprimat în mai multe rânduri simpatia față de omologul său egiptean, s-a declarat, într-un mesaj postat pe Twitter ”încântat să(-și) vad(ă) prietenii din Egipt deschizând cea mai mare catedrală din Orientul Mijlociu”.
Creștinii copți reprezintă circa 10% din cei 96 de milioane de locuitori ai Egiptului și sunt răspândiți în întreaga țară. Ei sunt slab reprezentați în guvern și se simt marginalizați, scrie AFP.