ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a inaugurat duminică seara, Catedrala Nașterii Domnului,  în apropiere de Cairo, cu ocazia Crăciunului copt, în condiții de securitate sporite  în această țară predominant musulmană. Evenimentul a avut loc la o zi după găsirea în apropierea unei biserici a unui dispozitiv exploziv care  a provocat moartea unui polițst, scrie gulfnews.com.
 
Un impozant dispozitiv de securitate a fost instituit duminică în noua capitală administrativă - în prezent aflată în construcție, în deșert, la aproximativ 45 de kilometri de Cairo și unde a avut loc inaugurarea și slujba.

Alături de Papa copt ortodox Tawadros al II-lea, șeful statului a declarat că țara trăiește ”un moment important în istoria” sa. ”Sunt și vom fi unul”, a insistat el-Sisi înainte de slujba coptă de Crăciun, sărbătorit în Egipt la 7 ianuarie.

Sâmbătă seara, într-un nou incident vizând comunitatea coptă, un comandant de poliție specializat în deminare a fost ucis la Cairo în timp ce încerca să dezamorseze o bombă în apropiere de Biserica al-Azraa Wa Abu Sifin, potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate. Alți doi polițiști au fost răniți în explozia bombei, plasată într-o geantă, potrivit acelorași surse.

Copții din Egipt sunt, din 2016, ținta jihadiștilor grupării Statul Islamic (SI), care a revendicat mai multe atentate sângeroase vizând această comunitate.
 
Aceste atacuri se înscriu într-un ciclu mai vechi de violențe, care zguduie Egiptul după 2013, odată cu destituirea de către armată a președintelui islamist Mohamed Morsi, care a provocat o insurecție jihadistă în special în nordul Peninsulei Sinai.
Președintele american Donald Trump, care și-a exprimat în mai multe rânduri simpatia față de omologul său egiptean, s-a declarat, într-un mesaj postat pe Twitter ”încântat să(-și) vad(ă) prietenii din Egipt deschizând cea mai mare catedrală din Orientul Mijlociu”.
Creștinii copți reprezintă circa 10% din cei 96 de milioane de locuitori ai Egiptului și sunt răspândiți în întreaga țară. Ei sunt slab reprezentați în guvern și se simt marginalizați, scrie AFP.Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews