ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În orice roman polițist care se respectă, prima întrebare pe care și-o pune detectivul pentru a-l descoperi pe asasin este „cui bono”.

Cine profită de pe urma crimei? Sau, în cazul nostru, de pe urma sabotajului?

După ce Joe Biden și Victoria Nuland făceau acum câteva luni declarații foarte transparentedespre scoaterea din circulație a conductelor rusești, în caz de invazie asupra Ucrainei, a venit rândul secretarului de stat american să răspunsă la întrebarea „cui bono”.

Vineri, în cadrul unei conferințe de presă, Antony Blinken a declarat că distrugerile provocate la conductele Nord Stream sunt văzute de Washington ca o „uriașă oportunitate” pentru a reduce dependența energetică a Europei de Rusia.

Vorbind despre „misterul” sabotajelor din Marea Baltică, Blinken a început prin a spune:

„Cred că este important mai întâi să spunem clar că aceste conducte – adică Nord Stream 1 și Nord Stream 2 – nu pompau gaz în Europa la acel moment. Nord Stream 2 nu a intrat încă în funcțiune, așa cum știți cu toții. Nord Stream 1 era închisă de săptămâni din cauza folosirii de către Rusia a energiei pe post de armă.”

După alte câteva fraze, Blinken adăugat:

„Până la urmă, (sabotajul) este și o uriașă oportunitate. Este o uriașă oportunitate ca, o dată pentru totdeauna, să eliminăm dependența de energia rusă și astfel să îi luăm lui Vladimir Putin arma energiei, pe care o folosește pentru a-și pune în aplicare planurile imperialiste.”

Cum nici pe Blinken, la fel ca pe șefii săi, Biden și Kamala, nu îl dă inteligența afară din casă, secretarul de stat a ținut să nu existe nici o îndoială despre cine profită direct din eliminarea energiei rusești din Europa.

El s-a lăudat că, în noile condiții, Statele Unite au devenit „principalul furnizor de gaze naturale lichefiate către Europa”.

Blinken a subliniat cu mândrie și că administrația Biden îi ajută (!) pe liderii europeni la „scăderea cererii” (de energie) și la „accelerarea tranziției către energii refolosibile”.

„Îi ajută” este un eufemist diplomatic pentru „îi obligă”.

În total, de-a lungul conferinței de presă, Blinken a folosit cuvântul „oportunitate”, în contextul crizei energetice, de TREI ori.

Ziaristul Hu Xijin, de la ziarul Global Times al Partidului Comunist Chinez, nu a ratat ocazia de a-l taxa pe Blinken, mirându-se de lipsa de reținere a acestuia, aproape dătătoare de gol: