Senatul Statelor Unite a confirmat, joi, numirea Ginei Haspel la conducerea CIA, în ciuda rolului pe care aceasta l-a avut în programul administrației Bush de anchetare a teroriștilor, relatează BBC News.  Gina Haspel conducea deja CIA ca director interimar, după ce predecesorul ei, Mike Pompeo, a fost desemnat ca secretar de stat.


Cu 51 de voturi pentru și 45 împotrivă, aleșii au pus capăt unei bătălii politice legate de numirea primei femei la vârful CIA.

Gina Haspel are o experiență îndelungată de ofițer sub acoperire, după 33 de ani de carieră în cadrul CIA.
 
De aceea, candidatura sa a provocat polemici aprinse, pentru că ea este cea care a condus cel puțin o parte din 2002 o închisoare secretă a CIA în Thailanda, unde deținuți suspectați că făceau parte din Al-Qaida erau torturați frecvent.

Ei au fost supuși simulării înecului („waterboarding”), o tehnică ilegală potrivit codului militar, dar care se afla între cele autorizate de președintele George W. Bush după atentatele de la 11 septembrie. Ele au fost interzise definitiv de succesorul său, Barack Obama.

Audiată săptămâna trecută de Comisia Informațiilor din Senat, însărcinată să-i valideze candidatura, ea a promis că, sub conducerea sa, CIA nu va relua acest program controversat de interogare.

Haspel a apreciat însă că programul a furnizat ”informații de valoare” în vederea împiedicării altor atentate.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews