ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Grecii sunt aşteptaţi duminică la urne pentru un scrutin general anticipat. Principalii candidaţi sunt liderul stângii, Alexis Tsipras, şi cel al dreptei politice, Evangelos Meimarakis.

Este pentru a doua oară în acest an când în Grecia au loc alegeri parlamentare. Alegerile anticipate vin după demisia, în urmă cu o lună, a premierului Alexis Tsipras, după ce a pierdut majoritatea în Legislativ. Aproape 10 milioane de oameni sunt aşteptaţi pentru un nou vot decisiv pentru viitorul ţării lor.

Lupta se dă între Syriza, partidul de stânga al fostului premier Alexis Tsipras, şi opoziţia conservatoare reprezentată de Noua Democraţie.

Cinci sondaje de opinie realizate în ultimele 24 de ore nu reuşesc să indice un învingător. Două dau câştigătoare formaţiunea Syriza, alte două pe conservatori, iar în unul cele două partide sunt la egalitate, potrivit Ştiritvr.ro.

Potrivit studiilor, niciun partid nu va reuşi să obţină 38% din voturi, necesarul pentru a guverna singuri. Aşa că, cel mai probabil, luni vor începe discuţiile pentru o viitoare coaliţie.

Alexis Tsipras, în vârstă de 41 de ani, a demisionat din fruntea guvernului în august iar acum candidează din nou. A promis că va continua lupta împotriva corupţiei şi a sărăciei dacă i se va încredinţa un nou mandat.

Evangelos Meimarakis are 61 de ani şi este principalul contracandidat al lui Tsipras. A fost ministru al Apărării şi preşedintele Parlamentului. În opinia sa,  este nevoie de o mare coaliţie pentru salvarea Greciei.