ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Membri ai grupării anarhiste elene Rouvikonas au atacat duminică sediul din Atena al grupului farmaceutic elvețian Novartis, implicat într-un scandal de dare de mită către unii responsabili politici de la Atena, transmite AFP, citând poliția greacă.

Protestatarii au spart geamurile de la intrarea sediului și au aruncat cu vopsea roșie înainte de a fugi.

Gruparea Rouvikonas a revendicat atacul.

La rândul său, Novartis a emis un comunicat prin care le cere autorităților elene să denunțe atacul și să asigure securitatea angajaților săi.

Grupul farmaceutic este suspectat că, între 2005 și 2016, a dat mită unor responsabili și unor medici greci pentru a obține o poziție dominantă pe piața elenă și că a vândut medicamente la prețuri ridicate, deși erau disponibile alternative mai ieftine.

Potrivit estimărilor judiciare, bugetul Greciei a fost astfel păgubit cu circa 3 miliarde de euro.

Parlamentul de la Atena a decis joi înființarea unei comisii de anchetă în acest caz, în care sunt vizați în jur de zece responsabili politici importanți, printre care fostul prim-ministru Antonis Samaras.

Printre cei desemnați de martori protejați într-o anchetă desfășurată în principal de SUA mai figurează comisarul european pentru migrații, Dimitris Avramopoulos, și guvernatorul Băncii Greciei, Yannis Stournaras.