ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderii din Cipru, Grecia și Israel au semnat, joi, la Atena, un acord de bază în vederea construcției planificate a gazoductului EastMed în Mediterana, proiect vehement contestat de Turcia, informează DPA, citată de Agerpres.

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, premierul israelian Benjamin Netanyahu și președintele cipriot Nikos Anastasiades au fost toți prezenți la ceremonia de semnare din capitala elenă.

Următorul pas va fi scoaterea la licitație a proiectului, pentru ca investitorii privați să poată aplica. Israelul estimează că viitoarea conductă de gaz, cu o lungime de 2.000 de kilometri, ar putea deveni operațională din 2025.

„Construim un pod cu care va fi adusă energie în Europa”, a declarat Kyriakos Mitsotakis, adăugând că gazoductul va contribui la stabilizarea regiunii și la îmbunătățirea nivelului de trai al locuitorilor.

Republica Turcă a respins în repetate rânduri gazoductul EastMed, reprezentanții acesteia declarând că nu vor permite dezvoltarea unor proiecte de acest fel în estul Mediteranei fără implicarea sau consimțământul lor și numind alianța trilaterală „o încercare de încercuire a Turciei”.

Israelul intenționează să livreze gaze naturale în Europa prin gazoductul EastMed începând din 2025. Costurile s-ar putea ridica la peste 6 miliarde de euro (6,7 miliarde de dolari). Conducta urmează să pornească din Israel spre Cipru, iar de acolo, către Creta și, apoi, către Grecia continentală, de unde gazul va fi livrat spre Italia printr-o altă conductă, potrivit Atenei.

Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană sunt în favoarea acestui proiect de aprovizionare europeană cu gaze pe o rută alternativă celor existente deja. Washingtonul a subliniat că Uniunea Europeană ar trebui să devină mai puțin dependentă de livrările de gaze naturale din Federația Rusă.