ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Localnicii din satul Nea Vrasna din nordul Greciei au întâmpinat cu pietre autocarele care aduceau 380 de azilanți evacuați dintr-un lagăr supraaglomerat din insula Samos, relatează Agerpres.

Televiziunea publică ERT a difuzat imagini în care se vede cum sătenii au blocat șoseaua la intrarea în localitate, scandând lozinci împotriva migranților, cum ar fi ”Închideți frontierele!” și ”Alungați clandestinii!”.
 
În ciuda prezenței poliției, autocarele lovite cu pietre au fost nevoite să se retragă fără a debarca persoanele vulnerabile și familiile pe care le aduseseră. Până la urmă, azilanții au fost cazați în hoteluri pe insula Evia, la circa 400 de kilometri de destinația inițială.
 
Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a emis un comunicat în care își exprimă îngrijorarea față de incidentele violente și cere ”instituțiilor de stat și organizațiilor neguvernamentale să coopereze” pentru a evita astfel de situații pe viitor. Anul acesta, Grecia a ajuns din nou principala poartă de intrare a migranților în Europa.
 
Guvernul de dreapta condus de Kyriakos Mitsotakis, care și-a preluat mandatul în iulie, a acuzat precedentul cabinet, al fostului premier de stânga Alexis Tsipras, de neglijență în privința problemei și a promis întărirea securității.
 
Obiectivul executivului de la Atena este pregătirea rapidă a 20.000 de locuri de cazare a migranților pe continent, pentru descongestionarea lagărelor supraaglomerate de pe insulele din Marea Egee. Autoritățile locale reacționează tot mai frecvent la planul guvernamental, observă AFP. 

Primăria din Penteli, o mare suburbie la nord de Atena, s-a opus recent intenției guvernului de a transfera copii neînsoțiți într-o secție a spitalului din oraș. Refuzul a provocat noi dispute; persoane necunoscute au aruncat miercuri noaptea vopsea roșie pe clădirea primăriei și au distribuit manifeste de susținere a migranților.