ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zeci de migranți au atacat luni sediul Biroului European de Sprijin pentru Azil (EASO) din insula elenă Lesbos, protestând în legătură cu întârzierile în procesarea cererilor de azil, au indicat autorități din Grecia și Uniunea Europeană.

Aproximativ 70 de migranți, cei mai mulți proveniți din Pakistan și Bangladesh, au aruncat cu pietre și au dat foc la pături în birouri de tip container ale EASO în interiorul taberei de migranți de la Moria, provocând pagube la trei dintre ele, a afirmat un purtător de cuvânt al poliției elene din Lesbos.

Purtătorul de cuvânt al EASO, Jean-Pierre Schembri, a afirmat că unii dintre protestatari au aruncat cu recipiente cu benzină în timp ce aveau loc interviuri cu solicitanți de azil. Personalul EASO a fost evacuat din tabără.

„Ei (migranții) au dat foc la birourile noastre în această dimineață. Procesarea cererilor de azil nu va fi reluată pentru moment. Trebuie să evaluăm problemele de securitate și, în opinia noastră, avem nevoie de o mai mare prezență a poliției elene la fața locului'', a declarat Schembri.

Peste 15.000 de solicitanți de azil trăiesc în tabere supraaglomerate în insulele grecești aflate în apropiere de Turcia, fiind blocați din cauza unui acord al UE cu Ankara privind închiderea principalei rute de migrație către continent, unde anul trecut au reușit să ajungă un milion de refugiați și migranți.

Solicitanții de azil trebuie să aștepte săptămâni sau chiar luni de zile pentru procesarea cererilor lor de azil.


Numai în Lesbos se află aproape 6.000 de solicitanți de azil, aproape dublul față de cât pot primi cele două tabere din insulă. Violențele și protestele față de condițiile existente acolo sunt frecvente.