ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Directorul Mecanismului European de Stabilitate (MES), Klaus Regling, estimează că Grecia va avea nevoie de un ajutor mai mic decât cel estimat inițial pentru cel de-al treilea program de asistență financiară, în pofida situației financiare complexe a țării, relatează agenția EFE.

„Am depășit deja jumătate din perioada de trei ani preconizată pentru program și până acum am plătit circa 32 miliarde euro", a declarat Regling
pentru "Bild".

Până la finalizarea programului, în august 2018, vor fi necesare "în mod clar mai puține credite" față de cât se estimase inițial că ar fi nivelul maxim, stabilit la 86 miliarde euro, a precizat directorul MES.

Regling argumentează că nevoile de capitalizare ale băncilor elene sunt mai mici față de cele estimate și că situația bugetară a Greciei a evoluat mai bine decât s-a preconizat.

Aceste declarații preced reuniunea pe care o vor începe luni miniștrii Economiei și Finanțelor din zona euro, Eurogrupul, pentru a discuta despre situația Greciei.

Atena și partenerii săi internaționali vin la reuniune fără să fi ajuns la un consens pentru ca tehnicienii Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene, MES și cei ai Fondului Monetar Internațional să meargă în Grecia pentru a evalua dacă aceasta a respectat condițiile asociate celui de-al treilea program.

Miniștrii se vor limita să evalueze situația, deși, fără o misiune la Atena care să facă o evaluare tehnică, este imposibil un consens politic care să permită încheierea unei evaluări.

În zona euro se consideră că nu este o urgență ajungerea la un acord deoarece Grecia are lichidități în acest moment, dar țara va avea de achitat în iulie plăți scadente de 6,257 miliarde euro în contul datoriei.