ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul Greciei, condus de premierul de stânga Alexis Tsipras, nu intenționează să renunțe la indemnizațiile speciale destinate, în contextul Crăciunului, pensionarilor săraci, un subiect de dispută cu creditorii internaționali.

„Poporul grec trebuie să vadă că sacrificiile făcute de șase-șapte ani vor începe să dea rezultate. În cazul în care oamenii care nu au locuri de muncă și pensionarii nu văd că au și ei un rol, o parte în creșterea economică de după criză, atunci actuala Europă are probleme foarte mari", a declarat joi seară, conform Reuters, Euclid Tsakalotos, ministrul elen al Finanțelor.

Eurogrupul a decis miercuri suspendarea acordului recent pentru restructurarea datoriilor Greciei, după ce premierul Alexis Tsipras a anunțat în mod neașteptat plata unor bonusuri destinate pensionarilor săraci în contextul în care Grecia a depășit ținta principală de surplus în 2016. Parlamentul de la Atena a aprobat joi pachetul de asistență socială de 617 milioane de euro.

Guvernul Greciei, care are o majoritate la limită în Parlament, nu intenționează să demisioneze, a subliniat Tsakalotos.

Setul de măsuri sociale propus de Alexis Tsipras a generat nervozitate în Germania și în alte state din zona euro, dar, ca semnal al unor noi disensiuni privind abordarea față de Grecia, Administrația din Franța, condusă de președintele socialist Francois Hollande, a exprimat susținere pentru Grecia.

Un oficial din cadrul Comisiei Europene a exprimat dubii privind decizia Eurogrupului, explicând că nu există motive pentru revizuirea deciziei de restructurare a datoriilor.

Pe 5 decembrie, miniștrii de Finanțe ai statelor din zona euro au aprobat un set de măsuri de restructurare pe termen scurt a datoriei suverane a Greciei. După reuniunea miniștrilor de Finanțe din zona euro, Klaus Regling, șeful Mecanismului European de Stabilitate (MES), declara că procesul de implementare a măsurilor va începe în câteva săptămâni. Datoria Greciei ar urma să fie restructurată pe termen scurt, facilitându-se plățile în perioada anilor 2030-2040, cu obiectivul reducerii datoriei suverane cu 20% din PIB până în anul 2060. Dobânzile variabile vor fi eliminate, rămânând cele fixe, situație care va genera costuri suplimentare pe termen scurt, dar și reducerea lor pe termen lung.

Creditorii sunt nemulțumiți că Guvernul Greciei intenționează să cheltuiască 617 milioane de euro pe bonusuri de Crăciun acordate pensionarilor săraci. Mecanismul European de Stabilitate (MES) - organismul zonei euro care gestionează programe de asistență financiară destinate țărilor aflate în situații dificile - susține că nu i-a fost cerută aprobarea pentru acest set de măsuri sociale.