ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Grecia i-a trimis Germaniei o notă diplomatică în care cere ca Berlinul să discute cu Atena problema acordării de despăgubiri pentru distrugerile din cel de-Al Doilea Război Mondial, a anunțat marți Ministerul de Externe grec, informează dpa, citată de Agerpres. Valoarea pierderilor cauzate de război fusese evaluată acum trei ani de o comisie de experți la circa 290 miliarde de euro (328 de miliarde de dolari).

Grecia solicită Germaniei compensații financiare pentru pagubele de război și crimele comise de regimul nazist care a ocupat țara în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

La sfârșitul lunii aprilie, Parlamentul de la Atena îl mandatase pe premierul Alexis Tsipras să redeschidă problema despăgubirilor de război din partea Germaniei. Prim-ministrul elen a declarat că, odată cu retragerea Greciei dintr-o serie de programe internaționale de asistență financiară, a venit timpul pentru rediscutarea compensațiilor bănești pe care țara sa le revendică din partea R.F.G.

Germania consideră că problema a fost tranșată în 1990, la momentul Reunificării, prin tratatul care stipulează că noul stat nu va trebui să plătească alte despăgubiri.

Eligibilitatea Greciei pentru despăgubiri de război rămâne un subiect controversat, asupra căruia specialiștii în Drept și Istorie au viziuni divergente.