Majoritatea deputaților greci au aprobat vineri seară viitoarea aderare a Macedoniei de Nord la NATO, ultima etapă a acordului greco-macedonean asupra schimbării numelui micului stat vecin din Balcani, relatează AFP.

După ani de zile în care s-a opus, Grecia a devenit vineri prima țară care ratifică acordul de aderare al Macedoniei la Alianța Nord-Atlantică, după ce luna trecută cele două state au rezolvat un conflict vechi de zeci de ani privind numele statului fost iugoslav, relatează Reuters, citată de Mediafax.

Statele membre NATO au semnat acordul cu Macedonia săptămâna aceasta, la câteva zile după ce parlamentul grec a aprobat un acord între Atena și Skopie care schimbă numele Macedoniei în Macedonia de Nord, astfel țara balcanică a devenit al 30-lea membru al alianței militare.

„Simt că ne-am făcut datoria noastră patriotică ... Am făcut ceea ce trebuie”, a declarat Tsipras parlamentului vineri în timpul unei dezbateri aprinse.

În conformitate cu normele Alianței NATO, statutul de membru al Macedoniei trebuie să fie ratificat de fiecare stat membru.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews