ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Majoritatea deputaților greci au aprobat vineri seară viitoarea aderare a Macedoniei de Nord la NATO, ultima etapă a acordului greco-macedonean asupra schimbării numelui micului stat vecin din Balcani, relatează AFP.

După ani de zile în care s-a opus, Grecia a devenit vineri prima țară care ratifică acordul de aderare al Macedoniei la Alianța Nord-Atlantică, după ce luna trecută cele două state au rezolvat un conflict vechi de zeci de ani privind numele statului fost iugoslav, relatează Reuters, citată de Mediafax.

Statele membre NATO au semnat acordul cu Macedonia săptămâna aceasta, la câteva zile după ce parlamentul grec a aprobat un acord între Atena și Skopie care schimbă numele Macedoniei în Macedonia de Nord, astfel țara balcanică a devenit al 30-lea membru al alianței militare.

„Simt că ne-am făcut datoria noastră patriotică ... Am făcut ceea ce trebuie”, a declarat Tsipras parlamentului vineri în timpul unei dezbateri aprinse.

În conformitate cu normele Alianței NATO, statutul de membru al Macedoniei trebuie să fie ratificat de fiecare stat membru.