ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Grecia nu va accepta condițiile stricte impuse de Uniunea Europeană pentru folosirea fondului de urgență în cadrul planului de relansare după pandemia de COVID-19, a declarat premierul elen Kyriakos Mitsotakis pentru Financial Times într-un interviu publicat duminică.
 
„Grecii s-au maturizat mult. Și vrem să ne facem propriile reforme”, a anunțat șeful guvernului de la Atena. O revizuire semestrială a performanțelor economice desfășurată de Comisia Europeană a fost suficientă și nu este nevoie de „condiționalități stricte suplimentare”, a insistat el.
 
Mitsotakis a declarat pentru Financial Times că Grecia are „o agendă de reforme foarte agresivă" care se va concentra pe „tranziția verde”, "tranziția digitală" și încurajarea investițiilor, în parte printr-un program de privatizare.
 
Grecia nu se va reîntoarce la  supravegherea strictă și nepopulară impusă țării de „troica” oficialilor UE, Băncii Centrale Europene și FMI ca în timpul crizei datoriilor, „forțându-ne să facem reforme ”chiar dacă „nu a existat niciodată vreo achiziție internă, a avertizat premierul elen.
 
Vineri, într-o intervenție în parlament, Mitsotakis a anunțat noi măsuri în valoare de 3,5 miliarde de euro pentru a sprijini afacerile afectate de carantina impusă pentru a stopa răspândirea epidemiei de coronavirus.

Grecia reușise să depășească criza a datoriei publice în 2018 și spera să înregistreze o creștere economică puternică în 2020. Însă măsurile de izolare impuse la nivel național în martie pentru a preveni infecțiile cu coronavirus au dat peste cap aceste așteptări. Acum, se așteaptă ca economia Greciei să se contracteze cu 8% până la 10% în acest an, revenind pe creștere abia din 2021.