Grecia este una dintre puținele țări europene care nu au nicio moschee. Așa că cei 100.000 de musulmani care trăiesc aici sunt obligați să se roage în moschei clandestine.

Mii de musulmani care au ajuns să trăiască în capitala Greciei folosesc săli improvizate și clandestine pentru a se ruga, în așteptarea deschiderii primei moschei din oraș, care, se pare, va avea loc până la sfârșitul anului. Cel puțin 80 de moschei clandestine ar fi numai în Atena, arată ziariștii italieni. Dintre ele, doar patru ar fi fost oficializate că locuri de rugăciune.

Lipsa unei moschei,  pentru mai mult de două secole, i-a obligat pe musulmanii din Atena să găsească modalități alternative de a-se ruga. Așa că au transformat apartamente închiriate, garaje subterane sau subsoluri în locuri de închinare, de cele mai multe ori ferite de ochii grecilor, ascunse în spatele ușilor zăbrelite și de perdele grele.

Conform unor rapoarte recente ale poliției locale, în unele dintre aceste locuri, tinerii musulmani sunt radicalizați iar în unele cazuri imamii ar incita la ură și la violență. Arestarea recentă a unui imam în centrul Atenei reprezintă dovada acestei radicalizări și a promovării discursului urii, spun autoritățile, în reportajul jurnaliștilor italieni de la RaiNews. 

Faptul că aceste moschei clandestine în care sunt radicalizați tinerii musulmani se află sub atenta monitorizare a poliției elene nu pare să 
îngrijoreze prea mult comunitatea musulmană din Grecia. Liderii acestei comunități preferă să nu comenteze nimic și să îi considere pe extremiști „voci izolate”.

Printre musulmanii care participă la rugăciunile din aceste moschei clandestine se află și refugiați și migranți care au ajuns în Grecia în ultimele luni, în urma valului de refugiați care a pus stăpânire pe Europa începând cu 2015.

Atena și regiunea Attica, care o înconjoară, găzduiesc în prezent peste 200.000 de musulmani, potrivit Asociației musulmane din Grecia. În pofida acestui număr mare de musulmani, Grecia este probabil ultima capitală europeană care nu are o moschee oficială. Și este așa de la sfârșitul guvernării otomane și apariția Greciei independente, în urmă cu 200 de ani.

Site-ul balkaninsight.com scrie că proiectul de construire a moschei oficiale pe teritoriul elen a fost atribuit celui mai mare consorțiu de firme grecești din domeniul construcțiilor. Moscheea se va ridica pe locul unei foste baze militare din Votanikos, iar costurile ridicării ei sunt de aproape 887 de milioane de euro.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews