ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Grecia dorește să soluționeze anul acesta disputa privind numele fostei republici iugoslave a Macedoniei, a transmis ministerul de Externe de la Atena, evoluție ce ar putea permite aderarea acestei țări la Uniunea Europeană, informează site-ul agenției de știri Reuters.

Atena a blocat încercările fostei republici iugoslave de a adera la NATO și candidatura acesteia la UE, deoarece consideră că numele Macedonia implică o revendicare teritorială ce vizează regiunea omonimă din nordul Greciei.

„Cred că 2018 va fi anul în care chestiunile de politică externă care au rămas înghețate timp de decenii vor fi rezolvate", a declarat Nikos Kotzias, ministrul grec de Externe.

„Vom contribui cu toții la bunăstarea Balcanilor", a adăugat oficialul grec.

Republica Macedonia și-a declarat independența în anul 1991 și a reușit să evite violențele ce au urmat dizolvării Iugoslavei.

Grecia a blocat integrarea Republicii Macedonia într-o serie de organizații internaționale, inclusiv NATO și UE.

Ca o măsură temporară, Atena a acceptat ca țara vecină să poarte numele de "Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei".

„În ceea ce privește chestiunea numelui, guvernul negociază și susține un nume compus care va fi folosit pe larg", a declarat Kotzias, fără să ofere mai multe detalii.