ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mii de greci s-au adunat luni seară în fața Parlamentului de la Atena, în Piața Syntagma, pentru a demonstra împotriva de măsurilor de austeritate pe care le presupune un nou acord cu creditorii, transmite Reuters.

Cu bannere pe care scria NU la referendumul de duminică, oamenii au strigat sloganuri anti Uniunea Europeană și ”Niciun acord cu UE și FMI”. Protestul a fost organizat de ANTARYSA, o coaliție de organizații politice anti capitalism.
 
Protestul anti-austeritate de la Atena înseamnă totodată un mesaj de susținere pentru Guvernul Alexis Tsipras.

În paralel, tot luni seara, în Piața Trafalgar din Londra s-au strâns câteva zeci de oameni pentru a-și arăta solidaritatea față de Syriza și premierul Alexis Tsipras. Oamenii protestează față de măsurile de austeritate, la fel ca și cei din Atena.

Grecia nu va plăti marți datoria de 1,6 miliarde euro către FMI, a anunțat un oficial al Guvernului de la Atena, citat de Wall Street Journal.

Anunțul venit de la Atena nu miră pe nimeni: piețele financiare s-au pregătit încă din weekend pentru un „default” al Greciei, în condițiile în care cabinetul lui Tsipras a refuzat oferta creditorilor internaționali și a convocat un referendum național.

Guvernul de la Atena trebuia să plătească pe 30 iunie aproximativ 1,6 miliarde euro în conturile FMI, în condițiile în care Fondul Monetar Internațional a amânat deja cu câteva săptămâni termenul-limită pentru Grecia.