ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zeci de grupări ale insurgenților sirieni au respins apelul Moscovei în vederea organizării unei reuniuni, luna viitoarea, împreună cu reprezentanți ai regimului de la Damasc, în orașul rus Soci, pentru a găsi o ieșire la conflictul care sfâșie Siria, informează marți AFP. Rusia și Iran - aliații cu greutate ai președintelui Bashar al-Assad - și Turcia, care îi susține pe insurgenți, au propus vineri organizarea unui „congres de dialog național” în stațiunea balneară rusă, în perioada 29-30 ianuarie, conform Agerpres.

Acest apel intervine într-un moment în care balanța se apleacă în favoarea regimului de la Damasc, care controlează deja 55% din teritoriul sirian, după ce a înregistrat o serie de victorii în fața insurgenților, prezenți în doar câteva zone restrânse din această țară. „Respingem în totalitate tentativa Rusiei de a ocoli procesul (de pace) de la Geneva", au anunțat într-un comunicat 40 de grupări ale insurgenților, cu referire la negocierile de pace care au avut loc în mai multe rânduri la Geneva sub egida ONU și care nu s-au soldat până acum cu o reușită.
 
Printre numeroasele facțiuni semnatare figurează influenta mișcare islamistă Ahrar al-Sham și grupări altădată înarmate de Washington, precum Brigăzile al-Motassem. Aliată fermă a regimului de la Damasc chiar de la începutul războiului, în 2011, Rusia a intrat militar în acțiune în septembrie 2015, pentru a veni în apărarea armatei siriene, pe atunci în dificultate, în fața insurgenților și jihadiștilor. Puternica sa mașinărie de război a reușit să schimbe datele problemei în favoarea lui Assad.

Regimul a acceptat imediat să participe la summitul din Soci, în condițiile în care a criticat în numeroase reprize procesul de pace de la Geneva. Negocierile se împiedică în continuare de soarta lui Assad, regimul refuzând să evoce eventualitatea retragerii sale de la putere, retragere cerută de opoziție. Războiul complex din Siria, care implică numeroși actori, s-a soldat cu peste 340.000 de morți din martie 2011 și până acum.