ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

Ministrul ceh de externe, Lubomir Zaoralek, a declarat, luni, la Praga că trebuie să se ajungă la o acțiune comună pentru rezolvarea crizei imigranților, cotele obligatorii nefiind o soluție. 

Statele din Europa Centrală, ce resping în continuare propunerea de împărțire a refugiaților prin cote obligatorii între țările Uniunii Europene, 'sunt atașate ideii de a se ajunge la o poziție comună' în cadrul Consiliului extraordinar Justiție și Afaceri Interne (JAI),a spus ministrul ceh, la finalul unei reuniuni la care au participat omologii săi din celelalte trei țări ale Grupului de la Vișegrad, respectiv Ungaria, Slovacia și Polonia, și miniștrii de externe din Letonia și Luxemburg, relatează Agerpres, citând AFP.

"Ne-am dat seama că Europa are nevoie de o acțiune colectivă comună care să grăbească rezolvarea unei situații ce este în continuare foarte dificilă", a adăugat gazda reuniunii. 

La rândul său, ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn, a cărui țară asigură președinția UE, a declarat că la această întâlnire 'au fost puse pe masă toate punctele asupra cărora există divergențe'. 

"Am analizat problemele și am înțeles multe lucruri. Încă există probleme de rezolvat. Mâine va fi o zi importantă. Toți știm că trebuie să găsim o soluție europeană comună. Vom face totul pentru ca reuniunea (Consiliului JAI) de mâine să conducă la decizii concrete", a adăugat el. 

"Obiectivul reuniunii de astăzi nu a fost găsirea unei soluții. (...) Aceasta este sarcina pentru mâine", a mai spus ministrul luxemburghez de externe, lăsând să se înțeleagă că nu a reușit să convingă statele central-europene să accepte propunerea Comisiei Europene privind împărțirea migranților prin cote obligatorii. 

"Mâine voi căuta o soluție comună. (...) Sarcina mea este să vin cu o propunere asupra căreia toate cele 28 de state, și subliniez, toate cele 28 se state, să poată cădea de acord", a insistat Jean Asselborn.