Vineri, 2 martie, la Budapesta a avut loc o întâlnire a reprezentanților Grupului de la Vișegrad, a cărui președinție este deținută de către Ungaria până la finalul lui iunie, informează Visegradpost.

În cadrul întâlnirii, reprezentanții celor patru (Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia) au convenit să militeze în continuare pentru o Uniune Europeană a Națiunilor, în care rolul parlamentelor să fie sporit, pentru o Uniune fără migrație externă și pentru sporirea cooperării între state, precizează sursa citată.

Comisia V4 pentru Afaceri Europeni a reiterat faptul că majoritatea parlamentarilor din aceste țări doresc să trăiască într-o Uniune Europeană a Națiunulor, în care rolul parlamentelor naționale să fie întărit.

În ceea ce privește Brexit-ul, parlamentarii celor patru țări consideră că reprezintă, în primul rând, un semn de întrebare pentru drumul spre care merge Europa. De asemenea, ei cer UE să respecte dorința Marii Britanii și să nu o pedepsească, în același timp menținând cele mai bune relații cu această țară.

O posibilă contrabalansare la Brexit este integrarea Balcanilor de Vest, dar și a Moldovei în UE. Totuși, Zsolt Nemeth, președintele Comisiei pentru Afaceri Europeni a V4 a declarat că UE trebuie să respecte fiecare națiune în parte și să nu devină o nouă Iugoslavie pentru respectivele țări.

De asemenea, s-a luat în discuție natalitatea scăzută din aceste țări. S-a convenit ca soluția să fie stimulare natalității și a familiei, și nu migrația externă. Ca exemplu, s-a luat politica Ungariei: de la rată a fertilității de 1,26 în 2010, a ajuns acum 1,5 și ținta este 2,1 în 2030. Statul trebuie să susțină familiile, atât material cât și moral. De asemenea, țările din V4 au acuzat Bruxelles-ul că au ales imigrația în loc creșterii copiilor. V4 și-a reiterat opoziția la ideologia genului și susținerea pentru instituția căsătoriei.

Pentru membrii V4, cea mai mare amenințare externă la adresa securității Uniunii Europene este migrația. Ministrul de externe maghiar a arătat cum solidaritatea țărilor din V4 a ajutat Ungaria să oprească migranții la graniță.

În ceea ce privește existența Grupului, ministrul de externe maghiar a precizat că deși mulți îl dădeau mort și îngropat, V4 este mai puternic ca niciodată. Schimburile economice ale Germaniei cu V4 sunt cu 54% mai mari decât schimburile Germaniei cu Franța și de trei mai mari decât cu cele ale Italiei. Grupul își dorește conectarea Varșoviei, a Bratislavei, a Budapestei și a orașului Brno printr-o linie de mare viteză.

În final, Ministrul maghiar de externe a subliniat importanța creștinismului și a tradițiilor creștine în Europa și rolul Grupului de la Vișegrad în apărarea acestei moșteniri.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews