ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cine are carte, are parte, spune un vechi proberb. Dar cine n-are parte, poate avea dragoste de carte. Ne demonstrează asta un reportaj realizat de CNN despre gunoierii din capitala Turciei care au salvat, într-o bibliotecă, toate cărțile aruncate de alții.

Biblioteca, situată în cartierul Çankaya din Ankara, a fost înființată după ce lucrătorii de la salubritate au început să adune cărți găsite pe stradă. Luni de zile, ei le-au pus de-o parte și, după ce vestea s-a răspândit, locuitorii au început să le doneze gunoierilor cărțile direct. Așa a apărut o bibliotecă în toată regula.

Inițial, cărțile putea fi împrumute doar angajaților de la Salubritate și familiilor lor. Dar, pe măsură ce colecția a crescut, mai mulți oameni s-au arătat interesați de bibiliotecă, iar aceasta a fost în cele din urmă deschisă publicului, în luna septembrie a anului trecut.

„Am început să discutăm despre înființarea unei biblioteci formată din aceste cărți, iar atunci când toți au sprijinit ideea, proiectul s-a întâmplat”, declară primarul Çankaya Alper Tasdelen.

Biblioteca, găzduită într-o fostă fabrică de cărămidă din sediul departamentului de Salubritate al orașului, are acum peste 6.000 de cărți, de la literatură la non-ficțiune. Există aici o secțiune dedicată copiilor, cu cărți de benzi desenate, dar și o întreagă secțiune pentru cercetarea științifică. Biblioteca are, de asemenea, și cărți în limba engleză sau franceză, pentru vizitatori bilingvi.

Cărțile sunt împrumutate pentru două săptămâni, dar perioada poate fi prelungită, dacă este necesar.

De ce au simțit nevoia gunoierii să salveze cărțlei? „Pe de o parte, existau cei care aruncau aceste cărți pe străzi, iar pe de altă parte, erau alții care căutau aceste cărți", a spus Tasdelen.
 

Colecția a crescut atât de mult, încât biblioteca împrumută azi cărțile salvate școlilor, programelor educaționale, dar și închisorilor.

„Cadrele didactice de la țară din toată Turcia ne cer cărți", spune Tasdelen. Primăria din Ankara plătește un angajat cu normă întreagă care se ocupă de administrarea bibliotecii.

Acum, biblioteca a devenit un loc de atracție pentru tot cartierul. Ea este plină mai mereu cu copiii angajaților municipalității, dar și cu elevii de școlile din zonă. Există, de asemenea, o zonă de lectură, dar și mese de șah pentru vizitatori. 

Locul e deosebit de popular și în rândul bicicliștilor care vin la plimbare în valea din apropiere și fac o pauză aici, pentru o scurtă lectură și pentru o ceașcă de ceai.
 

„Înainte, mi-am dorit să am o bibliotecă în casa mea. Acum, avem o bibliotecă aici", spune Serhat Baytemur, un gunoier de 32 de ani.