ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernele francez și britanic au încercat luni să justifice în fața parlamentelor de la Paris și, respectiv, Londra, atacul cu rachete asupra Siriei, un subiect mai delicat pentru premierul Theresa May, care s-a prezentat ea însăși în legislativ, spre deosebire de Macron, care l-a trimis acolo pe premierul Edouard Philippe.

„Riposta noastră a fost amplu justificată în ceea ce privește cauzele ei. Cât despre modalitățile ei, acestea au fost atent proporționate”, a susținut Edouard Philippe, citat de AFP. „Am transmis astfel un mesaj ferm, un mesaj clar, un mesaj puternic (...) Vrem să spunem că nicio victorie militară nu poate fi obținută în impunitate folosind armele chimice”, a continuat el explicația despre participarea Franței, alături de SUA și Marea Britanie, la atacul cu rachete din noaptea de vineri spre sâmbătă asupra unor facilități militare siriene, ca represalii după uciderea a zeci de civili într-un presupus atac chimic în orașul Douma, ultimul fief rebel din apropierea capitalei Damasc.

Premierul francez consideră de asemenea 'legitimă' decizia 'dificilă' a președintelui Emmanuel Macron ca Franța să participe la acest atac, respingând criticile privind lipsa unei aprobări din partea Consiliului de Securitate al ONU și faptul că parlamentul de la Paris nu a fost consultat înaintea operațiunii.

Critici similare au fost respinse și de premierul britanic Theresa May, care în plus a susținut în fața legislativului de la Londra că Marea Britanie nu a acționat pentru că i-ar fi cerut-o președintele american Donald Trump.

„Am facut-o pentru că noi credem că este ceea ce trebuia să facem”, a tranșat ea acest subiect, a cărui dezbatere este marcată de amintirea intervenției Marii Britanii în Irak în anul 2003.

Reacția premierului britanic a fost și un răspuns dat liderului opoziției laburiste, Jeremy Corbyn, care anterior a spus că „Marea Britanie ar trebui să joace un rol de lider în obținerea unei încetări a focului în conflictul sirian, nu să primească instrucțiuni de la Washington”.