ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul Marii Britanii a luat decizia de a declasifica Covid-19 din statutul de boală infecționasă cu risc înalt din punct de vedere al consecințelor(HCID), informează publicația The Scotsman, citând site-ul oficial al Guvernului condus de Boris Johnson.

Publicația respectivă menționează că în ianuarie 2020 oficialii din domeniul sănătății publice catalogaseră Covid-19 drept HCID, pe baza informațiilor disponibile la vremea respectivă.

Între timp, însă, experții britanici au decis, începând cu 19 martie 2020, ca această boală să nu mai fie considerată cu risc înalt.

Decizia a fost bazată pe analizarea celor mai noi informații apărute despre originea coronavirusului și a modalităților de răspândire a virusului.

Oficialii britanici au dscoperit că mai multe caracteristici ale Covid-19 s-au schimbat între Ianuarie și Martie, ceea ce înseamnă că virusul nu mai îndeplinește suficiente criterii pentru a fi considerat HCID. 

Între noile informații apărute sunt și cele despre rata de mortalitate, care arată că acestea sunt scăzute. De asemenea, există mai multă conștientizare din punct de vedere clinic asupra virusului și există o mai mare capacitate de testare în laborator, disponibilă pe scară din ce în ce mai largă pentru cei infectați.

Comitetul Consultativ despre Patogeni Periculoși (ACDP) a confirmat,de asemenea, că virusul Covid-19 nu ar mai trebui să fie clasificat ca HCID.

Cu toate acestea, Guvernul britanic îi îndeamnă pe cetățeni să respecte indicațiile oficiale, să evite ieșirea din casă decât pentru treburi absolut necesare, să păstreze distanța de 2 metri și să se spele pe mâini cât mai des, precizează sursa citată.