ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Membri ai Guvernului de la Londra elaborează planuri pentru convocarea alegerilor parlamentare anticipate, în contextul demisiei unui deputat conservator, Stephen Philips, care a acuzat Cabinetul Theresa May că, în contextul ieșirii Marii Britanii din UE, tinde spre politici de dreapta.

 Membrii Guvernului britanic pregătesc alegeri parlamentare anticipate după demisia parlamentarului conservator Stephen Philips ca protest față de gestionarea procesului de ieșire din Uniunea Europeană, afirmă surse politice citate de cotidianul The Telegraph.

„Perspectiva convocării alegerilor anticipate de către premierul Theresa May este discutată deschis de miniștri", a declarat un oficial guvernamental care a preferat să păstreze anonimatul.

După demisia deputatului Stephen Philips, colegi conservatori, cei mai mulți eurofili, au amenințat că ar putea renunța la mandate pentru a intensifica presiunile asupra premierului Theresa May, ajunsă în funcție fără votul Parlamentului după retragerea lui David Cameron ca reacție la înfrângerea din referendumul pe tema Brexit.

Mandatul actualei legislaturi britanice se încheie în mod normal în anul 2020.

„Doamna Theresa May se vede forțată să se adreseze poporului pentru creșterea majorității parlamentare și pentru a se asigura că declanșarea procedurii de ieșire din UE nu va fi întârziată", a explicat un alt oficial guvernamental.

Partidul Conservator are doar o majoritate de 14 locuri în raport cu opoziția în Camera Comunelor, riscând să piardă un eventual vot pe tema Brexit din cauza deputaților conservatori eurofili.

După recenta decizie a justiției privind consultarea Parlamentului pe tema Brexit, numeroși deputați, inclusiv liberal-democratul Nick Clegg, au amenințat cu modificarea planului de ieșire din UE sau chiar cu blocarea acestuia.

Un deputat conservator britanic favorabil Brexit, Stephen Philips, și-a prezentat vineri demisia, acuzând Guvernul Theresa May că, în contextul ieșirii Marii Britanii din UE, tinde spre dreapta, în lipsa unei opoziții puternice de centru.

Deputatul conservator Stephen Phillips a decis să demisioneze cu efect imediat pe fondul "diferențelor politice ireconciliabile" cu Guvernul condus de Theresa May. „În ultimele luni, pentru mine a devenit clar că diferențele semnificative din ce în ce mai mari pe care le am cu Cabinetul guvernamental actual mă împiedică să reprezint adecvat oamenii care m-au votat", a argumentat Stephen Philips.

Nu există alte detalii despre circumstanțele deciziei, dar, acum câteva săptămâni, Stephen Phillips, avocat și deputat conservator reprezentând circumscripția Sleaford/North Hykeham (Lincolnshire), a criticat dur modul în care Theresa May gestionează ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și refuzul Guvernului de la Londra de a consulta Parlamentul. Într-un articol publicat în octombrie în cotidianul The Guardian, Phillips, care la referendumul din iunie a votat în favoarea ieșirii Marii Britanii din UE, a afirmat că Guvernul Theresa May tinde spre dreapta, în lipsa unei opoziții puternice cu o doctrină politică de centru.

„Cea mai recentă specificitate a direcției politice a Guvernului este refuzul de a consulta Camera Comunelor pe tema liniei negocierilor Brexit", acuza deputatul conservator pe 11 octombrie.

Theresa May este expusă criticilor pentru că ar tinde spre un „Brexit dur", o ieșire dificilă din UE, care ar priva Marea Britanie de acces la piața comunitară. Liderii UE au atras atenția că Londra nu va reuși să mențină accesul la piața europeană dacă nu va contribui la bugetul comunitar și nu va permite circulația liberă a cetățenilor europeni în Marea Britanie.

Înalta Curte de Justiție de la Londra a decis joi că premierul Theresa May nu poate declanșa procedura de ieșire a Marii Britanii din UE fără aprobarea Parlamentului, întrucât referendumul din 23 iunie a avut doar caracter consultativ, nu obligatoriu. Decizia judiciară riscă să întârzie sau chiar să blocheze intenția Guvernului Theresa May de a declanșa procedura formală de scoatere a țării din Uniunea Europeană.

Theresa May este încrezătoare că decizia judiciară privind necesitatea aprobării de către Parlament a procedurii Brexit va fi anulată de instanța supremă, transmițându-le liderilor europeni că va respecta calendarul scoaterii țării din Blocul comunitar. May a semnalat că va declanșa procedura de ieșire din UE prin invocarea Articolului 50 al Tratatului UE până în martie 2017.