Budapesta duce războiul împotriva miliardarului George Soros pe toate fronturile. După ce în vară, parlamentul ungar a adoptat  legea supranumită „Stop Soros”, care îi incriminează pe avocații și activiștii ce oferă ajutor refugiaților în căutare de azil, guvernul Orban aplică o nouă lovitură  Universității Central-Europene (CEU), fondată de Soros. Una majoră, pentru că vizează studiile privind teoria genului.

Astfel, studiile de gen vor fi eliminate din toate universitățile ungare începând cu anul universitar care începe în 2019, conform unui decret semnat marți de premierul Viktor Orban, transmite portalul ungar ma.hu, citat de agenția EFE, potrivit Agerpres.

Conform decretului privind „specializările în universitățile din Ungaria”, începând de anul viitor aceste instituții de învățământ nu vor mai putea organiza examene de admitere pentru studii de gen, dar cursanții care în prezent urmează astfel de studii vor putea să le continue până la absolvire.

Guvernul ungar consideră această specializare universitară ca fiind mai degrabă o ideologie decât o știință, motiv pentru care a decis interzicerea ei.

„Studiile de gen, la fel ca marxism-leninismul, pot fi considerate mai degrabă o ideologie decât o știință, astfel că este de discutat dacă sunt adecvate învățământului universitar”, explica, în martie 2017, secretarul de stat ungar pentru educație, Bence Retvari. „Un om se naște bărbat sau femeie, din acest motiv guvernul spune 'nu' genurilor sociale', a indicat la rândul său executivul de la Budapesta.

Eliminarea acestei specializări va afecta Universitatea Eötvös Lorand din Budapesta (ELTA), cea mai mare din Ungaria, dar și Universitatea Central-Europeană (CEU), fondată de George Soros, ambele oferind diplome în studii de gen.

Apărută în Statele Unite și bazată pe o abordare feministă, această specializare prezintă dintr-o perspectivă interdisciplinară cum conceptul de gen, definit ca o construcție socială, influențează relațiile interpersonale, gândirea și însăși ideea de putere, printre alte aspecte.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews