ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul Orban a anunțat că nu va participa la dezbaterea despre statul de drept din Ungaria, care va avea loc pe 30 ianuarie în Parlamentul European, informează MTI preluată de Agerpres.

Anunțul a fost făcut de șeful de cabinet al premierului, Gergely Gulyas, care a precizat că Statul de drept este doar „pretextul pentru a sancționa Ungaria pentru că a fost prima țară care și-a exprimat clar refuzul de primi migranți”.

Ba mai mult, acesta reclamă un „șantaj” venit din partea instituțiilor europene în ceea ce privește condiționarea accesului la fonduri europene de o evaluarea privind statul de drept.
 
Declarația de presă a avut loc la scurt timp după ce Comisia Europeană, a trecut la a doua fază a procedurii de infringement inițiată împotriva Ungariei pentru legea de combatere a migrației ilegale, căreia guvernul lui Orban îi spune legea „stop Soros”.

Executivul comunitar a trimis, în luna iulie, Guvernului de la Budapesta o scrisoare de notificare prin care-l atenționează că așa-zisa lege „stop Soros” contravine legislației europene, inclusiv din cauza dispozițiilor ce restrâng accesul migranților în zonele de tranzit de la graniță sau califică drept infracțiuni acțiunile de ajutorare a migranților.

Totuși, Guvernul maghiar nu a respectat solicitările din notificare, astfel că gardianul Tratatelor îi va trimite o „opinie motivată”, al doilea pas al procedurii de infringement. Dacă Budapesta nu se conformează într-un termen de două luni, atunci Bruxelles-ul ar putea trimite dosarul Curții de Justiție a UE.