ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul SUA a început să folosească Inteligența Artificială pentru a detecta „infractorii de gândire” pe rețelele de socializare și pentru a-i raporta către forțele de ordine pentru măsuri suplimentare.

Serviciul Vamal și Protecția Frontierei (CBP), sub umbrela Departamentului pentru Securitate Internă (DHS), a colaborat cu o firmă de tehnologie AI numită Fivecast pentru a implementa un software de supraveghere a rețelelor sociale care detectează gândurile și emoțiile „problematice” ale utilizatorilor și ulterior îi raportează către poliție pentru o eventuală pedeapsă, potrivit peoplesvoice.tv.

Printr-o serie de solicitări FOIA, site-ul media independent 404 a descoperit diverse documente de marketing Fivecast care detaliază utilitatea software-ului său pentru aplicarea legii:

Customs and Border Protection (CBP), din cadrul Departamentului pentru Securitate Internă, a cumpărat un software în valoare de milioane de dolari de la o companie care folosește Inteligența Artificială pentru a detecta „sentimentele și emoțiile” în postările online, potrivit unei arhive de documente...

CBP a declarat pentru 404 Media că folosește tehnologia pentru a analiza informațiile open source legate de călătoriile celor care sosesc sau pleacă, despre care agenția consideră că ar putea amenința siguranța publică, securitatea națională sau comerțul și călătoriile legale. În acest caz, compania specifică numită Fivecast oferă, de asemenea, recunoașterea „activată prin IA” în imagini și videouri și detectarea „termenilor și expresiilor care pot prezenta risc” în mai multe limbi, potrivit unuia dintre documente.

Pjmedia.com relatează: Fivecast, conform declarației sale referitoare la misiune, este „utilizat cu încredere de către organizațiile de top din apărare, securitate națională, forțe de ordine, securitate corporativă și informații financiare din întreaga lume” și „desfășoară o colectare unică de date și analize activate prin AI pentru a rezolva cele mai complexe provocări legate de informații.” Compania pretinde că lucrează cu agențiile de informații din toate cele cinci țări care alcătuiesc așa-numita alianță „Cinci Ochi” - Regatul Unit, Statele Unite, Noua Zeelandă, Australia și Canada.

Printre multele semnale roșii pe care Fivecast susține că le poate detecta cu software-ul său sunt și emoțiile utilizatorului. Diagramele din materialele de marketing descoperite de 404 arată valori cu privire la diferite emoții, cum sunt „tristețe”, „frică”, „furie” și „dezgust”, exprimate pe rețelele sociale de-a lungul timpului. „Un grafic arată grade extreme de furie și dezgust pe parcursul unui interval de timp de la începutul anului 2020 al unei ținte, de exemplu”, raportează 404.

Lăsând la o parte dificultățile logistice ale AI în evaluarea emoțiilor umane, acest lucru ar crea, teoretic, terenul pentru ca guvernul să supravegheze și să cenzureze nu doar conținutul unui discurs, ci și presupusa emoție din spatele acelui discurs (ceea ce ar putea fi folosit, la un moment dat, pentru stabilirea intenției/motivației inculpaților). Nu poate fi subestimat pericolul aplicațiilor distopice ale acestei tehnologii, pe care, din motive evidente, guvernele din întreaga lume sunt dornice să le adopte.