ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul spaniol a adoptat un decret prin care rămășițele pământești ale generalului Francisco Franco, fost lider al Spaniei în perioada 1939 - 1975, vor fi dezgropate și mutate în altă parte, informează The Telegraph. 

Carmen Calvo, vicepremierul Guvernului socialist, a spus că decretul va trebui dezbătut și votat în Parlament în viitoarele 30 de zile.


Familia fostului lider spaniol are termen ca până pe 15 septembrie să comunice Guvernului spaniol unde dorește să mute rămășițele lui Franco.

Dacă familia refuză, atunci Guvernul va alege o „soluție demnă și plină de respect”. „Nu mai putem aștepta niciun minut pentru a-l exhuma pe dictator din locul unde stă alături de victimele războiului civil”, a adăugat Carmen Calvo, spunând că Națiunile Unite și Parlamentul Spaniol au îndemnat fostul guvern spaniol să acționeze în acest sens.

Partidul Popular, aflat în opoziție, a spus că va contesta utilizarea decretelor ce ar trebui folosite, conform legii, doar pentru „urgențe extraordinare”.  Aceeași poziție este așteptată și din partea partidului Ciudadanos.

Biserica Catolică din Spania a afirmat că nu se opune exhumării, care e așteptată până la finalul anului.

Generalul Francisco Franco a fost conducătorul Spaniei între 1939-1975, după ce a învins în războiul civil dintre anii 1936-1939. Atunci, o parte a Armatei Spaniole s-a revoltat împotriva Guvernului format din Socialiști, Anarhiști și Comuniști. Guvernul republican al Spaniei a fost sprijinit de Uniunea Sovietică și alți voluntari comuniști, în timp ce naționaliștii au fost ajutați de Italia, Germania și Portugalia. În sprijinul armatei lui Franco au luptat și șapte voluntari români. Războiul a făcut sute de mii de morți.

Franco a fost acuzat de către oponenții săi de dictatură și de eliminarea fizică a oponenților, în timp ce susținătorii afirmă că Generalul a salvat Spania și Europa de Vest de comunism.

Generalul a fost îngropat în biserica sculptată în munte din Valea celor Căzuți, un monument ridicat chiar de el în memoria victimelor războiului civil, din ambele tabere.