ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul de la Copenhaga va dezbate în luna ianuarie un proiect de lege care prevede confiscarea bijuteriilor sau sumelor în numerar de peste 3.000 de coroane daneze (circa 400 de euro) găsite asupra extracomunitarilor.

Acesta are șanse mari să fie aprobat, dată fiind majoritatea de dreapta. Proiectul de lege nu prevede confiscarea telefoanelor mobile.

De câteva luni, guvernul danez încearcă să descurajeze venirea refugiaților. După înăsprirea controalelor la frontiere, politicienii danezi pledează acum pentru confiscarea bunurilor de valoare cu care vin imigranții extracomunitari, scrie cotidianul Le Figaro.

Controversata inițiativă a stârnit deja reacții ostile, fiind comparată cu măsuri luate în perioada nazistă împotriva evreilor și romilor. "Proiectul de lege inițiat de Guvernul danez este comparabil cu acțiunile naziste de persecutare a minorităților", a argumentat Bent Melchio, fostul mare rabin al Danemarcei.

Însă Guvernul de la Copenhaga a respins criticile, catalogându-le drept "nejustificate".

"Este inacceptabil ca cetățenii danezi să ofere susținere financiară pentru refugiați care au asupra lor bunuri de valoare", a declarat Naser Khader, un oficial din cadrul Partidului Popular danez (extremă-dreapta). Opinia este împărtășită de ministrul Integrării, Inger Stojberg.

"Este normal ca oamenii care vin la noi să își plătească singuri cheltuielile dacă au posibilitatea", a transmis Partidul Popular (extremă-dreapta).

Inițiativa legislativă are șanse mari să fie aprobată de Parlamentul de la Copenhaga, în care majoritatea este deținută de formațiunea liberală Venstre (aflată la guvernare) și de Partidul Popular (naționalist).

Danemarca are o politică foarte restrictivă în materie de imigrație. În perioada ianuarie - octombrie 2015, în Danemarca au ajuns 13.000 de solicitanți de azil.