ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Oficialii din Ungaria au stabilit că programele de studii de gen reprezintă o risipă de timp și bani și au decis sa elimine programele de la universități, provocand furia stângii.
 
Executivul ungar va opri finanțarea studiilor universitare de gen, a anunțat șeful de cabinet al premierului Viktor Orban. Este vorba de primul pas concret dintr-o nouă strategie culturală semnalată luna trecută, informează Reuters.
 
„Guvernul ungar este ferm de părere că oamenii se nasc fie bărbați, fie femei. Ei își duc viețile așa cum cred că e cel mai bine, dar dincolo de asta statul ungar nu vrea să cheltuiască fonduri publice pe educația în această zonă", a explicat un oficial din guvernul Orban.

Reales în aprilie pentru un al treilea mandat consecutiv, premierul  Viktor Orban a anunțat în iulie că sunt în pregătire schimbări culturale și intelectuale majore, adăugând că victoria sa categorică este „un mandat pentru construirea unei noi epoci".

Într-o conferință de presă, șeful de cabinet Gergely Gulyas a invocat numărul redus de înscrieri ca motiv suficient pentru a stopa aceste cursuri, dar a evidențiat și opoziția ideologică a guvernului. Gergely Gulyas a spus că cei deja înscriși la astfel de studii vor putea să le termine, dar guvernul va opri finanțarea acestor cursuri începând cu următorul an academic.

Susținătorii lui Orban vor o schimbare spre valori conservatoare pentru a pune capăt la ceea ce ei numesc dominarea celor de stânga și a liberalilor în arte, științe și educație.

Decizia împotriva studiilor de gen este una dintre primele politici guvernamentale specifice în acest domeniu. O alta este reducerea independenței Academiei Ungare de Științe în alocarea de finanțări publice pentru cercetare.

Studiile de gen sunt predate la universitatea de stat ELTE și la Universitatea Centrală Europeană, care se numără printre universitățile de top din țară.