ACTUALIZARE 4.12/ 14:35 Premierul Edouard Philippe a anunțat astăzi suspendarea pentru șase luni a creșterii taxelor pentru carburanți, care a determinat proteste violente în ultimele săptămâni, scrie lefigaro.fr.

Philippe a anunțat decizia într-un discurs televizat după ce s-a întâlnit cu parlamentarii partidului aflat la putere, La Republique en Marche.

Suspendarea de șase luni va fi aplicată majorării taxelor pe carburanți precum și creșterilor la prețurile electricității și gazelor și controalelor stricte privind emisiile autovehiculelor, a precizat premierul.

„Francezii care au purtat vestele galbene își iubesc țara. Noi împărtășim aceste valori”, a declarat el, adăugând, însă, că violențele trebuie să se oprească. Trei persoane au murit de când au început protestele iar violențele și vandalismul de sâmbătă din timpul protestelor de la Paris au fost condamnate de Macron.
 
 O femeie de 80 de ani, din Marsilia, a murit după ce a fost lovită de un proiectil cu gaz lacrimogen care a intrat pe fereastra casei sale. În același timp, doi manifestanți au fost deja condamnați la trei luni de închisoare, pentru că au dat foc clădirii unei prefecturi din centrul Franței. Iar în Paris, un tânăr a depus o plângere împotriva forțelor de ordine, după ce ar fi fost agresat deși nu participa la proteste, informează digi24.ro

Ministrul francez de Interne a fost audiat în Adunarea Națională. Oficialul a profitat de ocazie ca să denunțe în termeni duri agresiunile ale căror victime au fost polițiștii.
 
Christophe Castaner, ministrul francez de Interne: Nimeni nu poate justifica violența și dorința de a ucide. Dar ei (protestatarii - n.r.) asta au vrut să facă, să ucidă și să ucidă polițiștii noștri. Nu e vorba de protestatari cu experiență de extremă stângă sau extremă dreaptă, ci de protestatari cu veste galbene care s-au radicalizat și care, pe parcursul zilei, au devenit extrem de violenți.
 
ACTUALIZARE 2.12/ 12:55 Președintele Franței, Emmanuel Macron, a convocat, duminică dimineață, o reuniune de urgență la Elysée, la care vor fi prezenți premierul Edouard Philippe, ministrul de Interne, Christophe Castaner, și ”serviciile competente”, pentru a găsi o soluție, după violențele extreme din ultimele zile de la protestele ”vestelor galbene”, care sâmbătă seara au dus la devastarea centrului Parisului și arestarea a peste o sută de persoane. 

Reuniunea va avea loc imediat ce președintele francez va sosi de la summit-ul G20 din Argentina, transmite AFP.

Sâmbătă seara, când în centrul Parisului mașinile erau incendiate, Emmanuel Macron a declarat de la Buenos Aires că ”nu va mai accepta violența”. În opinia sa, aceasta ”nu are nimic de-a face cu exprimarea unei supărări legitime”, a ”vestelor galbene” care au protestat față de creșterea accizei la carburanți și a puterii de cumpărare scăzute.
 
Știrea inițială

Mișcarea  „Vestele Galbene” continuă protestele violente declanșate luna trecută pentru a denunța prețurile mari la carburanți.

Zeci de persoane au fost reținute sâmbătă, în centrul Parisului, în cursul protestelor violente față de prețurile mari la carburanți, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate citate de publicațiile Le Figaro și Le Monde. Poliția a utilizat din nou gaze lacrimogene pentru dispersarea manifestanților.

Mii de persoane au participat, sâmbătă, la un nou miting al mișcării "Vestele Galbene", pe Bulevardul Champs-Élysées din Paris.
Manifestanții au atacat cu pietre forțele de ordine, care au ripostat cu tunuri de apă și gaze lacrimogene.
 
Zeci de persoane au fost reținute de forțele de ordine. Avenue Kléber, Place Vendôme, Place de l’Opéra și Rue de Rivoli sunt doar câteva dintre locurile unde protestatarii au incendiat mașini și mobilier urban și au ridicat baricade. De asemenea, se relatează că a fost devastat sediul unei bănci. Un bilanț provizoriu indică 80 de răniți și 183 de persoane arestate.

Au fost reținute cel puțin 39 de persoane, a confirmat ministrul francez de Interne, Christophe Castaner.

Președintele Emmanuel Macron a adoptat un ton conciliant, dar a refuzat să renunțe la introducerea unei taxe suplimentare pe carburanți, prevăzută în strategia privind viitorul energetic. Macron a subliniat că Administrația de la Paris nu va ceda în fața violențelor, subliniind că va aplica un plan care prevede închiderea tuturor termocentralelor pe bază de cărbune și a unor centrale atomoelectrice până în anul 2022.