Polonia urmează exemplul Ungariei, fiind decisă să preia presa din mâinile corporațiilor occidentale. Anunțul a fost făcut de vicepremierul polonez Jaroslaw Gowin, care a declarat că Partidul Lege și Justiție (PiS), aflat la guvernare la Varșovia, va avea sarcina de a „repoloniza” media din țară dacă va câștiga alegerile din toamnă.

”O națiune și un popor cu respect de sine nu pot permite ca cea mai mare parte a presei să se afle în mâini străine, iar aceasta este o sarcină cu care ne vom confrunta dacă rămânem la putere în următorul mandat'”, a spus Jaroslaw Gowin.

Anunțul vine în contextul în care, în Ungaria, apropiați de-ai premierului Viktor Orban, un aliat al PiS, au obținut controlul asupra unei mari părți a presei, iar partidul de guvernământ, Fidesz, deja deține controlul total asupra media de stat.
TVN, compania-mamă a TVN24,  canal de televiziune privat, este deținută grupul american Discovery.

De asemenea, grupul german Axel Springer este prezent în Polonia, deținând ediția poloneză a săptămânalului Newsweek și tabloidul Fakt, ambele publicații fiind adesea critice la adresa guvernului.

„De ce ar trebui să presupunem că patronii germani sunt patrioți mai răi decât noi? Atunci când există conflicte de interese între Polonia și Germania, aceste publicații reprezintă punctul de vedere și interesele germane'”, a explicat Gowin.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews