ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul german își dorește capacitățI sporite de a bloca preluările de companii locale de către investitori chinezi pe fondul îngrijorării în creștere că unele dintre cele mai prețioase tehnologii ale țării ar putea ajunge în mâinile chinezilor, scrie Financial Times.

În acest sens, guvernul german exercită presiuni pentru adoptarea de noi reguli la nivelul UE care ar permite statelor membre să-și protejeze companiile din sectoare strategice de asaltul chinezilor, în special când cumpărătorii au legătură cu statul chinez.

Mișcarea vine ca reacție la o serie recentă de tranzacții în care sunt implicaiți investitori chinezi.

Într-un interviu acordat FT, ministrul adjunct al economiei din Germania, Matthias Machnig, a declarat că guvernul agrează investițiile străine, însă privește cu reticență tranzacțiile care par manevrate de stat sau care implică o simplă încercare de a câștiga acces la tehnologii germane. 

„Trebuie să dispunem de capacitatea de a investiga tranzacțiile când este clar că raționamentul din spatele acestora ține de politica industrială sau transferuri de tehnologie”, a declarat ministrul german, indicând necesitatea unei baze juridice mai solide pentru astfel de investigații.

Conform legislației germane actuale, autoritățile pot inverveni numai pentru blocarea preluării de întreprinderi din industria apărării sau companii care sunt implicate în securitatea IT și procesarea documentelor secrete de stat.

Însă în prezent au loc consultări între diverse departamente ale guvernului german cu privire la un plan care ar extinde considerabil capacitatea autorităților de a interveni pentru blocarea tranzacțiilor.

Germania dorește ca acest plan să fie implementat la nivelul întregii Uniuni Europene și a primit susținere în acest sens din partea comisarului european pentru economia digitală Gunther Oettinger. 

Totuși, mulți lideri de business germani s-au declarat îngrijorați de inițiativa ministerului german, spunând că aceasta echivalează cu o mișcare de protectționism. „Germania ar avea de suferit dacă s-ar ridica bariere. Nu putem și nu dorim să ne izolăm”, a declarat Ulrich Grillo, președinte al BDI, asociația industriei germane. 

Acesta a cerut ca în schimb guvernul german să se asigure că firmele germane au acces mai facil la piața chineză. „Economia europeană trebuie să poată face în China ceea ce chinezilor li se permite să facă în Europa”.

La rândul său, CEO-ul Daimler, Dieter Zetsche, a declarat recent pentru cotidianul german de business Handelsblatt că nu vede prea multă logică în încercarea de a crea reglementări pentru a-I ține pe investitorii chinezi departe, potrivit Deutsche Welle.

„Ceea ce face din Germania o locație de business atât de puternică este separarea economiei și statului într-o mare măsură”, a declarat Zetsche.