ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Circa 2.000 de migranți aflați în prezent în insule grecești din Marea Egee vor fi transferați la începutul anului viitor pe insula Creta, unde guvernul de la Atena le va oferi spații de cazare pe termen lung, a anunțat miercuri ministrul grec pentru migrație, Yannis Muzalas.

Responsabilul grec a precizat că a ajuns la un acord cu primarii tuturor orașelor din insula Creta, după ce le-a promis că între 80% și 85% dintre migranții relocați vor fi familii. El a încercat astfel să tempereze temerile pe care primarii le-au exprimat după ce în timpul verii guvernul de la Atena a anunțat că, pentru a decongestiona taberele din insulele din Marea Egee aflate în prima linie a sosirii migranților, o parte dintre aceștia vor fi transferați în alte părți ale țării.

În urma închiderii oficiale a așa-numitei rute balcanice, folosite de migranții veniți mai ales din Orientul Mijlociu pentru a ajunge în vestul Europei, în Grecia au rămas blocați circa 60.000 de migranți, dintre care aproximativ 15.000 de află în taberele amenajate în insulele din Marea Egee.

Migranții care vor fi relocați în Creta vor fi cazați în clădiri neocupate și în mici hoteluri. „Obiectivul nostru este să demarăm în Creta un program pilot pentru relocarea refugiaților în cele mai bune condiții atât pentru ei cât și pentru populația locală”, a mai spus ministrul grec.

La rândul său, președintele asociației municipale din Creta, Vasilis Lambrinos, consideră că atât timp cât numărul migranților transferați în Creta nu depășește cifra de 2.000, această relocare nu va avea efecte negative nici asupra societății și nici asupra economiei.