ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul ungar a anunțat marți că a depus în parlament un proiect de lege care vizează ONG-urile finanțate de miliardarul american George Soros, pe care îl acuză că încurajează imigrația. Este vorba de o variantă înăsprită a textului anunțat la jumătatea lunii trecute și care prevede între altele impozitarea cu 25% a finanțărilor externe primite de acele ONG-uri care ar susține imigrația ilegală, relatează AFP și MTI.

Proiectul are în vedere de asemenea interdicții de acces pentru străinii bănuiți de favorizarea intrării în Ungaria a solicitanților de azil, precum și posibilitatea de a le interzice cetățenilor ungari să se apropie de zonele de graniță.

Documentul conține și o dispoziție nouă, obligația ca ONG-urile să accepte o „verificare” din partea serviciilor de securitate ale țării, înainte de a fi autorizate să funcționeze. „Dacă ONG-urile refuză să ceară autorizarea sau dacă aceasta le este refuzată, parchetul poate impune o amendă, iar dacă abaterea de la lege persistă li se poate interzice funcționarea”, a explicat purtătorul de cuvânt al guvernului ungar Bence Tuzson.

Pentru a fi adoptat de legislativ, documentul va trebui aprobat cu o majoritate de două treimi, adică inclusiv de opoziție, iar potrivit analiștilor votul nu avea loc înainte de alegerile legislative din 8 aprilie, la care premierul Viktor Orban va încerca să-și asigure un nou mandat.

Setul de prevederi denumit oficial „Stop Soros” îl are în vedere pe investitorul și filantropul de origine ungară devenit în ultimii doi ani „oaia neagră” a lui Orban, care îl acuză că a pus la cale un val de imigrație în direcția Uniunii Europene, acuzații respinse de cel vizat.

În iunie 2017, Ungaria a adoptat o altă lege care îl vizează tot pe Soros și care obligă ONG-urile ce primesc finanțări de peste 24.000 de euro pe an din străinătate să se înregistreze ca 'organizații beneficiind de sprijin din străinătate' și să se prezinte ca atare pe website-urile lor, în caz contrar riscând să suporte sancțiuni. Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Ungariei în legătură cu această lege.