ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul de externe olandez, Halbe Zijlstra, a demisionat, marți, la o zi după ce a recunoscut că a mințit atunci când a afirmat că a luat parte, în 2006, la o întâlnire în care președintele rus Vladimir Putin ar fi evocat planurile sale privind o „Rusie Mare”, transmit Reuters și AFP.

Potrivit lui Zijlstra, credibilitatea sa a fost atât de afectată de acest scandal încât îi este imposibil să rămână în funcția de șef al diplomației olandeze, scrie agerpres.ro.

Zijlstra a pretins că l-a auzit pe președintele rus vorbind despre ambițiile sale expansioniste în timpul unei întâlniri cu oameni de afaceri la casa de vacanță a lui Putin în 2006. La acea vreme, Halbe Zijlstra lucra pentru compania petrolieră olandeză Shell.

Într-un interviu publicat la sfârșitul săptămânii trecute în cotidianul Volkskrant, ministrul a recunoscut însă că nu a participat la întâlnire, ci a 'împrumutat' anecdota de la o persoană a cărei identitate a dorit să o protejeze.

„Am luat decizia că aceasta este o istorie geopolitică importantă. M-am plasat pe mine în poveste pentru a mă asigura că dezvăluirile nu erau despre persoana care s-a aflat cu adevărat acolo. Pentru că aceasta ar fi putut avea implicații pentru el sau pentru compania lui”, a explicat Zijlstra.

În versiunea inițială, pe care Zijlstra a început să o relateze la conferințele partidului VVD (liberal, al premierului Mark Rutte) în 2014, el a susținut că se afla într-o încăpere din spate a vilei când l-au auzit pe Putin definind „Rusia Mare” drept „Rusia, Belarus, Ucraina și statele baltice”, și adăugând că 'Kazahstanul ar fi bine de avut'.

Îndoieli despre veridicitatea afirmațiilor lui Zijlstra au apărut când fostul CEO al Shell, Jeroen van der Veer, a declarat pentru Volkskrant că actualul ministru nu a fost prezent la întâlnirea din 2006. Zijlstra a admis că nu a luat parte, dar a insistat că substanța istoriei este adevărată.