ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marcel Lazăr, cunoscut sub pseudonimul Guccifer, a acordat un interviu pentru Fox News, din închisoarea americană unde se află în prezent. Românul devenit celebru pentru că a spart email-ul lui Hillary Clinton la începutul anului 2013 povestește cât de simplu a fost să acceseze poșta electronică a lui Hillary Clinton.

Guccifer a fost extrădat luna trecută în Statele Unite pentru a fi judecat pentru infracțiuni cibernetice. Hackerul român a dat detalii precise despre cum a reușit să acceseze poșta electronică a fostei Prime Doamne in interviul acordat jurnaliștilor de la postul Fox News. El sugerează că nu a fost singurul care a accesat e-mailul pe care Hillary Clinton l-ar fi folosit ca să transmită informații clasificate. 

Marcel Lazăr a vorbit cu reporterul Fox News într-o închisoare din Virginia:

- Ai accesat multe conturi, Marcel.

- Da.

- A fost ușor sau greu să accesezi serverul folosit de Hillary Clinton?

- Nu, pentru mine a fost ușor. Pentru mine și pentru toată lumea.

Hackerul a explicat că a pătruns mai întâi în contul de e-mail al unui prieten al lui Hillary Clinton. De acolo, a spart emailul fostului secretar de stat. Guccifer spune că a accesat de două ori acest cont, însă nu i s-a părut interesant.

„Pentru mine, nu era ca un cont al lui Hillary Clinton, ci ca unul pe care ea și alții îl foloseau pentru chestii politice."

Guccifer susține că și alți hackeri intrau în emailul lui Clinton.

„Din ce-mi aduc aminte, da, erau și alții vreo zece, IP-uri din alte părți ale lumii."

Declarațiile românului ar putea să-i creeze neplăceri lui Hillary Clinton, aflată în plină campanie pentru nominalizarea democraților în cursa prezidențială de la toamnă. În prezent FBI o anchetează pe fosta Primă Doamnă deoarece ar fi folosit o adresă personală de poștă electronică ca să transmită informații clasificate.

Experții în informatică citați de Fox News au declarat că povestea hackerului român poate fi verificată și că acest caz ridică multe semne de întrebare în legătură cu securitatea informațiilor stocate pe serverul folosit de fostul secretar de Stat american.

"Dacă un băiat român de la țară a putut să-l acceseze, înseamnă că putea să fie accesat de către oricine. ", declară Morgan Wright, expert în securitate cibernetică.