ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ultimă oră – Hamas: „Suntem pregătiți pentru cel mai rău scenariu: o invazie terestră! Va fi foarte bine pentru noi, pentru a decide sfârșitul acestei bătălii”, transmite ȘtiripeSurse.

Vedeți: Război în Israel: Liderul Hamas a anunțat ”Ziua Marii Revoluții”. Peste 5.000 de rachete au fost lansate din Fâșia Gaza. Israelul ripostează dur: Sute de morți și mii de răniți. ACTUALIZARE

Un membru de rang înalt al grupării palestiniene Hamas, Saleh al-Arouri, a declarat că grupul militant care conduce Gaza este pregătit "pentru toate opțiunile, inclusiv pentru un război și o escaladare la toate nivelurile".

"Suntem pregătiți pentru cel mai rău scenariu, inclusiv pentru o invazie terestră, ceea ce va fi foarte bine pentru noi pentru a decide sfârșitul acestei bătălii" - a declarat sâmbătă al-Arouri pentru Al Jazeera Arabic, informează Rador Radio România. Al-Arouri a afirmat că sunt în curs de desfășurare "eforturi internaționale și regionale intense" pentru a pune capăt crizei, "dar acum nimic nu va fi mai important decât bătălia".

Între timp, Brigăzile Izzedine al Qassam, aripa armată a Hamas, au afirmat sâmbătă că încă se luptă în 25 de locații. De asemenea, gruparea a precizat într-o declarație că există confruntări în curs de desfășurare la baza militară Re'im, în apropiere de punctul de trecere a frontierei de nord a Gaza cu Israelul.

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat sâmbătă că "bătălia" grupării Hamas "s-a mutat în inima entității sioniste" și că atacul palestinienilor, numit Operațiunea Furtuna Al-Aqsa (foto mai jos), a început în Gaza și se va extinde în Cisiordania, la Ierusalim. Adresându-se țărilor arabe, Ismail Haniyeh a declarat: "Israelul nu vă poate oferi nicio protecție".

Vedeți și 790 de pelerini români sunt blocați în Țara Sfântă din cauza războiului. Se caută variante pentru repatriere

Hamas anunță că a capturat mai mulți ofițeri superiori israelieni, inclusiv fostul comandat al diviziei din Gaza 

Hamas mai susține că ține ostatici comandanți israelieni, în contextul în care 50 de civili sunt ținuți ostatici într-un kibbutz din apropierea graniței cu Gaza, mai transmite ȘtiripeSurse.

Adjunctul șefului biroului politic al Hamas, Saleh al-Arouri, a declarat că au fost capturați "ofițeri superiori".
"Ceea ce se află în mâinile noastre va elibera toți prizonierii" din Israel, a declarat el pentru canalul arab Al Jazeera, referindu-se probabil la palestinienii deținuți în închisorile israeliene.

"Am capturat ofițeri superiori din armata de ocupație", a adăugat el, potrivit The Telegraph.

"Sunt mulți palestinieni uciși și mulți israelieni morți, precum și prizonieri, iar bătălia este încă la apogeu."Fost comandat al diviziei din Gaza a IDF ar fi fost capturat

Luptătorii Hamas ar fi capturat un ofițer militar israelian de rang înalt, generalul-maior Nimrod Aloni, fostul comandant al diviziei din Gaza a forțelor de apărare israeliene, fotografii postate pe rețelele de socializare arătându-l pe acesta condus pe străzi în tricou și lenjerie intimă.

Cu toate acestea, IDF a negat ulterior că un general-maior a fost capturat.

Rețeaua israeliană N12 a raportat că aproximativ 50 de civili israelieni au fost răpiți de militanții Hamas.

Ostaticii ar fi fost luați din Kibbutz Be'eri, la granița estică a Fâșiei Gaza, și din Netiv HaAsara, la nordul acesteia. Postul de televiziune Reshet 13 TV News, un radiodifuzor israelian, a declarat că militanții îi țineau ostatici pe israelieni în orașul Ofakim, aflat la 15 km de granița estică a Fâșiei Gaza.

Hamas a susținut că unii dintre ostatici au fost aduși cu militanții înapoi în teritoriile palestiniene, dar se crede că alții au fost ținuți ostatici în sudul Israelului.„Gardianul zidurilor”

Declarația IDF nu a oferit detalii suplimentare cu privire la afirmațiile potrivit cărora generalul-maior Aloni ar fi fost capturat.

Comandantul a fost responsabil pentru conducerea Operațiunii "Gardianul Zidurilor", răspunsul militar al Israelului la atacurile cu rachete ale Hamas împotriva Ierusalimului din Fâșia Gaza în mai 2021.

De asemenea, el a comandat divizia din Gaza în timpul operațiunii Breaking Dawn, o campanie de trei zile de atacuri aeriene israeliene împotriva țintelor Jihadului Islamic Palestinian (PIJ) în august 2022.

În urma operațiunii, generalul Aloni a anunțat că IDF a dezactivat tunelurile Hamas în sudul Israelului.

Corpul de adâncime pe care îl comandă generalul Aloni, înființat în 2011, este însărcinat cu desfășurarea de operațiuni speciale împotriva țintelor Hamas, PIJ și Hezbollah în teritoriul inamic.

Scopul său este de a lovi ținte de mare valoare departe de linia frontului.

De ce a atacat Hamas în Israel? Explicațiile oferite de grupare 

Gruparea palestiniană Hamas a declarat că a lansat atacul surpriză asupra Israelului ca răspuns la violența israelienilor împotriva palestinienilor din Cisiordania, informază agenția Rador Radio România, citată de ȘtiripeSurse.

Mohammed Deif, comandantul suprem militar al Hamas, a declarat: "Am decis să punem capăt, cu ajutorul Domnului, acestor ofense ale israelienilor, astfel încât dușmanul să înțeleagă că s-a încheiat vremea în care acțiunile sale provocatoare de haos rămân fără ripostă. Anunțăm lansarea Operațiunii Al-Aqsa Potop și anunțăm, cu ajutorul și puterea lui Dumnezeu, că prima lovitură a Operațiunii Al-Aqsa Potop a vizat pozițiile dușmanului".

De asemenea, liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a explicat atacul spunând că mișcarea apăra Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, locurile sfinte și prizonierii palestinieni.

Oficiali ai guvernului israelian au declarat că a fost lansată o investigație după atacul surpriză al grupării Hamas.