ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice sumă este binevenită. Doamne, ajută!

Un băiat în vârstă de 15 ani din Hong Kong se află în stare în stare critică, după ce a fost supus unei intervenții chirurgicale cerebrale de urgență, miercuri seară, după o lovitură la cap, cel mai probabil cauzată de impactul unui recipient cu gaze lacrimogene aruncat de poliție.
 
Un bărbat în vârstă de 70 de ani a murit după ce a petrecut noaptea în terapie intensivă din cauza unei răni la cap cauzată de o cărămidă aruncată în timpul unei confruntări stradale, în timp ce un bărbat îmbrăcat în hainele negre preferate de protestatari a căzut mort în condiții neclare, informează Breitbart
 
The Hong Kong Free Press a relatat joi dimineață că băiatul de 15 ani a rămas în terapie intensivă la spitalul din Tuen Mun după patru ore de operație pentru reparararea fracturii craniene. Fotografii și videoclipuri cu băiatul cu capul sângerând au circulat online, dar până în prezent se pare că nu există vreo înregistrare cu ceea ce i-a provocat rana. 

Outleturi locale de presă au relatat că băiatul a fost rănit după ce protestatarii au instalat o blocadă rutieră și au aruncat cocktail-uri Molotov înspre secția de poliție Tin Shui Wai. Poliția a ripostat trăgând cu gaze lacrimogene în mulțimea la un centru comercial din apropiere, lovindu-l evident la cap pe tânărul de 15 ani cu un proiectil de gaze. Nu este clar dacă tânărul era din rândurile protestatarilor sau era doar în trecere, deși fotografiile de la fața locului îl înfățișează îmbrăcat în negru, culoarea favorizată de membrii mișcării de protest.
 
Există pe Internet filmări ale bărbatului de 70 de ani, fost lovit cu o cărămidă în timpul unei ciocniri între manifestanții pro și anti-Beijing. Potrivit relatărilor, bărbatul era un subcontractant comercial de curățenie pentru Departamentul de Igiena Alimentelor și a Mediului, nefiind membru al nici uneia dintre grupările implicate. El a fost prins la mijloc, în timp ce manifestanții aruncau cu cărămizi unii în ceilalți și se încăierau în plină stradă.

Cu puțin timp înainte de miezul nopții, joi, bătrânul ar fi decedat din pricina rănii.

Guvernul din Hong Kong a dat vina pe „protestatarii mascați”, care „au desfășurat acțiuni extrem de periculoase și violente în diferite districte” și „au agresat fără motiv alte persoane din public”.

„Poliția va întreprinde acțiuni ferme de aplicare a legii pentru restabilirea ordinii publice”, a promis guvernul.
 
O moarte misterioasă a avut loc în Kwai Chung, miercuri seara, implicând un bărbat îmbrăcat în negru, în vârstă de aproximativ 30 de ani, care s-a prăbușit mortal dintr-o clădire de pe Kwai Fuk Road. Un martor ocular a relatat că l-a văzut pe bărbat căzând și rupându-și ambele brațe în urma impactului. Ulterior, acesta a murit la spital din cauza rănilor.

Conform rapoartelor presei locale, o scară de incendiu din clădire fusese deblocată, neexistând camere de supraveghere care să acopere scările, astfel încât circumstanțele morții bărbatului nu au putut fi stabilite imediat.  Nu a fost găsită vreo scrisoare de adio de joi dimineață până în prezent.

Incidentul trezește amintiri tulburătoare despre moartea lui Alex Chow Tsk-lok, un student în vârstă de 22 de ani, care a suferit răni mortale după ce a căzut de pe un garaj în urmă cu o săptămână. Circumstanțele exacte ale morții lui Chow sunt încă necunoscute, însă el este considerat prima victimă din rândurile studenților din mișcarea de protest din Hong Kong, ceea ce a suscitat o emoție publică foarte puternică.

Un videoclip care circula joi pe Internet a indicat un grup de vreo 12 bărbați mascați care îi băteau cu tije metalice pe protestatarii îmbrăcați în negru, aparent nu departe de locul unde măturătorul de 70 de ani fusese lovit cu o cărămidă. Un martor interogat în videoclip a remarcat că tijele metalice arătau ca genul de bastoane pliabile purtate de polițiști în afara serviciului. Polițiștii îmbrăcați în uniformă nu au ajuns la fața locului decât după două ore de la semnalarea primului atac, întârziere pentru care au dat vina pe blocajele rutiere create de protestatari. Se spune că videoclipul a determinat zeci de manifestanți furioși să se adune în apropierea locului bătăilor.

Mass-media chineză de stat a continuat să pledeze pentru o reprimare mai îndârjită a protestatarilor, difuzând editoriale care învinuiau Statele Unite și alți actori externi pentru criticile aduse „brutalității poliției” din Hong Kong, câtă vreme se confruntă la rândul lor cu atât de multe incidente proprii. Media de stat au îndemnat împotriva oricăror concesii față de protestatari, din cauză că acestea nu ar face decât să-i încurajeze, și au somat autoritățile să recupereze cu forța infrastructura universitară de la „elementele subversive”.

„Trebuie să li se amintească manifestanților îmbrăcați în negru: campusurile nu pot fi niciodată refugii sigure pentru infractori”, a avertizat China Daily.