ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, a susținut joi un discurs în care a descris drept "o declarație de război" din partea Israelului explozia a mii de pagere și aparate walkie-talkie folosite de această grupare, un sabotaj ce a provocat în Liban zeci de morți și mii de răniți, relatează agențiile DPA și Reuters, potrivit Agerpres citată de Știripesurse. Despre această lovitură dură de Război Tehnologic va vorbi și redactorul șef al ActiveNews în emisiunea Dincolo de Propagandă realizată de Andrei Gușă la Radio Gold FM și difuzată vineri de la ora 13, pe frecvența 96.9 MHz.

"Nu există nicio îndoială că am suferit o lovitură de securitate și umanitară majoră, fără precedent în istoria rezistenței noastre și probabil în întreaga istorie a conflictului cu inamicul" israelian, a admis Nasrallah în mult așteptatul său discurs, în timpul căruia avioane de luptă israeliene au spart bariera sunetului zburând la joasă altitudine deasupra capitalei libaneze Beirut.

"În două zile, într-un minut în fiecare zi, inamicul a încercat să ucidă 5.000 de oameni în două minute fără să-i pese de nimic", în atacuri de un tip fără precedent în lume și care "au trecut toate liniile roșii", a remarcat liderul grupării șiite pro-iraniene. "Răspunsul nostru, în numele martirilor și celor răniți, este că frontul din Liban nu se va opri atât timp cât agresiunea împotriva Fâșiei Gaza nu se va opri, indiferent de sacrificii", a continuat Hassan Nasrallah.

Exploziile dispozitivelor de comunicații ale Hezbollah survenite marți și miercuri au fost "o operațiune teroristă majoră, un act de genocid, un masacru și echivalează cu o declarație de război", a mai spus liderul mișcării Hezbollah.

Prin urmare, Israelul va primi "o pedeapsă teribilă și dreaptă, acolo unde se așteaptă și unde nu se așteaptă", a amenințat el, adăugând că nu va oferi detalii cu privire la "momentul, locul sau natura" ripostei despre care susține că gruparea sa ar pregăti-o. Detonarea de la distanță a mii de pagere și aparate walkie-talkie folosite de Hezbollah a provocat 37 de morți și 3.539 de răniți, conform unui bilanț provizoriu comunicat joi de Ministerul libanez al Sănătății.

Autoritățile din Turcia revizuiesc măsurile de securizare a dispozitivelor de comunicații folosite de forțele armate după exploziile mortale din Liban, a declarat joi un oficial turc din Ministerul Apărării, notează Reuters, potrivit Rador Radio România. 

Pagere și stații de emisie-recepție folosite de gruparea armată Hezbollah au explodat joi în sudul Libanului, amplificând tensiunile generate de exploziile similare ale pagerelor militanților cu o zi înainte. Exploziile au părut să provoace haos în rândurile Hezbollah, cel mai puternic mandatar al Iranului din Orientul Mijlociu, au avut loc pe fondul războiului de 11 luni împotriva militanților palestinieni Hamas din Gaza și au sporit temerile de escaladare și de declanșare a unui război regional total. Oficialul turc, vorbind sub rezerva anonimatului, a spus că armata Turciei folosește exclusiv echipamente produse pe plan intern, dar guvernul de la Ankara dispune de mecanisme de control suplimentare în cazul în care o terță parte este implicată în achiziționarea sau producția de astfel de dispozitive.

"Fie în urma operațiunilor pe care le desfășurăm, fie din războiul aflat în desfășurare în Ucraina, în urma exemplului din Liban, măsurile sunt revizuite și sunt dezvoltate noi măsuri ca parte a lecțiilor învățate în urma fiecărei evoluții", a spus oficialul. "În contextul acestui incident, noi, ca Minister al Apărării, efectuăm examinările necesare", a adăugat el, fără a oferi alte detalii. După exploziile de marți, mai multe surse au spus că spionii israelieni au detonat de la distanță explozibilii pe care i-au plasat în 5.000 de pagere comandate de gruparea Hezbollah chiar înainte ca acestea să intre în țară. Atacurile fără precedent au stârnit îngrijorări cu privire la securitatea cibernetică în regiune.

Consiliul de Securitate Națională al Irakului a anunțat miercuri că va lua măsuri preventive împotriva oricărei posibile sabotări a importurilor electronice, adăugând că vor fi implementate controale de securitate intensive asupra acestora, împreună cu controale mai stricte la frontieră. Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a declarat joi pentru agenția de presă de stat Anadolu că înființarea unei agenții independente pentru securitate cibernetică este o prioritate pe agenda guvernului, după ce președintele Tayyip Erdogan s-a exprimat în acest sens și a adăugat că va fi înființată "foarte curând".

Hadi Al Bahra, președintele Coaliției Naționale a Forțelor de Revoluție și Opoziție Siriene, a declarat joi pentru Reuters într-un interviu acordat la Istanbul că exploziile din Liban au determinat unele forțe de opoziție din nordul Siriei să regândească securitatea dispozitivelor de comunicație și a lanțurilor de aprovizionare. "Este un motiv de îngrijorare pentru ei și își revizuiesc echipamentul", a spus el despre Armata Națională Siriană, o facțiune de opoziție susținută de Turcia care controlează zone de teritoriu din nordul Siriei.