ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Controlul populației pentru salvarea planetei nu e o idee nouă. Le-a mai trecut prin cap și altora, cu zeci de ani în urmă. Revine acum, mediatizată de un cunoscut post american de televiziune.

Într-un nou eseu provocator, NBC News Think susține că știința a dovedit că a avea copii este cel mai dăunător lucru pentru mediul înconjurător și, prin urmare, „a avea mulți copii este greșit sau, cel puțin, suspect din punct de vedere moral”.
 
În articolul intitulat „Știința dovedește că copiii sunt dăunători pentru Pământ: moralitatea sugerează că nu trebuie să mai facem copii”, bioeticianul Travis Rieder pretinde nici mai mult nici mai puțin decât că a avea un copil „contribuie în mod semnificativ la schimbările climatice”,  motiv pentru care, continuă el,  „toată lumea de pe planetă ar trebui să aibă în vedere să aibă mai puțini copii”.

Într-un avertisment amenințător adresat părinților, Rieder explică: „Trebuie să încetăm să mai pretindem că copiii nu provoacă consecințe ecologice și etice”. Nu se mulțumește cu asta, comparând decizia oamenilor de a avea copiii cu aceea de a elibera din închisoare un criminal condamnat.

Așadar,  Rieder propune: „Dacă eliberez un ucigaș din închisoare, fiind conștient că intenționează să omoare alți oameni nevinovați, atunci îmi asum responsabilitatea pentru acele crime, chiar dacă ucigașul este, de asemenea, și el, pe deplin responsabil. La fel este, cred, când vina vorba de a face copii”, continuă Rieder. „Din moment ce fiica mea este un agent autonom, ea va fi responsabilă pentru emisiile ei din atmosferă. Dar asta nu îmi anulează responsabilitatea. 

Teoria aiuritoare din spatele acestui raționament este aceea că, mai degrabă, mediul este valoros pentru el însuși decât pentru oamenii care locuiesc pe pământ. Prin urmare, dacă oamenii sunt aceia care provoacă schimbări climatice periculoase, mai puțini oameni înseamnă un lucru mai bun pentru planetă.

Argumente similare au fost folosite de Paul Ehrlich, autorul bestseller-ului „The People's Bomb” (Bomba demografică), din 1968, care a dat naștere unei isterii în masă privind viitorul lumii și abilitatea Pământului de a susține viața umană.

A permite femeilor să aibă cât de mulți copii doresc, afirma Ehrlich, este ca și cum ai lăsa oamenii „să arunce cât mai mult din gunoiul lor în curtea vecinului, așa cum vor”.

Drept consecință logică a poziției sale, Ehrlich milita pentru sterilizarea în masă, avortul selectiv prin sex și infanticidul. Pentru că viziunea sa asupra lumii era cât se poate de clară: ființele umane sunt dușmani ai planetei. Pentru religia ecologismului, supraaglomerarea este un păcat muritor, în timp ce controlul populației prin orice mijloace este un sacrament.

Deși teza apocaliptică a lui Ehrlich s-a dovedit complet absurdă, ea demonstrează că a reușit să capteze interesul unor minți rătăcite, așa cum demonstrează articolul de miercuri din NBC News Think.

Ehrlich a vândut lumii ideea că omenirea se află în pragul Apocalipsei, susținând că nu există nicio modalitate de a hrăni populația mondială.

Rieder reformulează această teză, pretinzând că teoriile științifice care stau la baza convingerilor sale sunt „extrem de bine stabilite", oamenii de știință ajungând la concluzia că „un copil, mai ales pentru bogații planetei, este unul dintre cele mai dăunătoare lucruri pentru mediul înconjurător".

Autorul lansează o altă comparație provocatoare, pe care unii părinți ar putea să o considere, pe bună dreptate, o insultă, asemănându-i pe copii cu articolele de lux. „Oamenii care au grijă de mediul înconjutător ar putea admite, în cele din urmă, că a avea mulți copii este greșit sau cel puțin suspect din punct de vedere moral, din motive care țin de ecologie: a avea un copil înseamnă să impui  mari emisii în atmosferă, în timp ce părinții profită”, scrie Rieder.

„Prin urmare, așa cum se întâmplă în cazul produselor de lux, ar trebui să avem limite când vine vorba de acest răsfăț. Dacă mai puțini copii înseamnă să reducem contribuția cuiva la răul provocat de schimbarile climatice, atunci alegerea dimensiunii familiei devine una relevantă din punct de vedere moral”, concluzionează el.

Dr. Travis Rieder este director adjunct al programului Inițiative Educaționale, director al programului de masterat în bioetică și cercetător științific la Institutul de Bioetică Berman. El este, de asemenea, profesor afiliat în cadrul Școlii de Sănatate Publică Johns Hopkins