ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În fiecare an, la începutul lunii mai, care marchează sosirea anotimpului cald, are loc un mare carnaval - devenit un eveniment banal și peren – al comunității LGBT din Japonia, mai ales în cartierul Shinjuku Ni-chome special destinat acestor persoane, aflat în componența metropolei Tokyo

De mai bine de cinci ani, în prima săptămână din luna mai, în acest cartier bine dezvoltat infrastructural se desfășoară o mare paradă a „diversității și toleranței” – Tokyo Rainbow Pride - după modelul deja consacrat în Occident. 

Apoi, pe tot parcursul lunii, în această suburbie au loc mai multe evenimente, adunări, spectacole de muzică, film și teatru, diverse expoziții și seminarii tematice având în prim plan drepturile și proiectele comunității LGBT din Japonia. Participarea internațională este majoră, practic, reunind activiști și grupuri de lobby de această orientare din întreaga lume. Anul acesta, parada  s-a desfășurat în zone mult mai centrale ale capitalei Tokyo și a fost animată de participarea unor directori executivi ai unor mari companii: Fuji TV, Sony și concernul Mitsubishi. Totodată, mass media a relatat că numărul cetățenilor participanți, inclusiv al turiștilor străini, a fost mai mare ca în anii anteriori.

Printre ultimele manifestări organizate se numără un festival de puroresu (asemănător wrestling-ului profesionist american) - Shinjuku Ni Chome Pro Wrestling - care va reuni luptători și entertaineri din toate marile federații de lupte profesioniste din Japonia și care se va întinde pe durata a două zile, 28 și 29 mai.

Statul nipon aplică un regim juridic foarte tolerant comunității LGBT. Parteneriatele civile sunt bine reglementate de legislația japoneză.

Căsătoriile între parteneri de același gen sunt încă ilegitime pe teritoriul național, dar un număr tot mai mare de orașe, care beneficiază de autonomie față de statul nipon, încep să le recunoască în mod oficial. Ultimul mare oraș - Sapporo – a recunoscut căsătoriile gay în iulie 2017. Cele mai multe sondaje de opinie realizate începând cu 2013 au constatat că majoritatea poporului japonez susține legalizarea căsătoriilor sau parteneriatelor de același sex. Totodată, statisticile oficiale arată că rata natalității în Japonia se situează la cel mai scăzut nivel de mai bine de un secol.

Shinzo Abe conduce guvernul nipon din 2012 și este susținut de Partidul liberal democrat. Japonia are o relație strategică vitală cu SUA. Practic, securitatea națională a Japoniei este în mare măsură dependentă de alianța cu SUA.