ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Participarea la alegerile locale de duminică din Hong Kong a depășit 70%, a anunțat Comisia Electorală, confirmând o mobilizare record a alegătorilor, după șase luni de contestare fără precedent în fosta colonie britanică, relatează France Presse, citată de Agerpres

Au votat circa 2,94 milioane de persoane, din 4,13 milioane de alegători înregistrați, cu mult peste 47% dintre cetățenii cu drept de vot din Hong Kong, participanți la scrutinul precedent din 2015. 

Potrivit AFP, mișcarea pro-democrație a determinat o participare masivă la votare, pentru a crește presiunea asupra autorităților locale pro-Beijing din teritoriul semi-autonom Hong Kong.
 
Rezultatele votului indică un avans al forțelor pro-democrație în alegerile pentru consiliile districtuale din Hong Kong, acestea obținând 201 din primele 241 de fotolii de consilier declarate, în timp ce candidații pro-Beijing au obținut doar 28, potrivit BBC.

Conform Digi 24, peste 1.100 de persoane candidează pentru cele 452 de locuri din consiliile districtuale din acest teritoriu. Cu toate că poziția de consilier districtual nu este una de importanță majoră, aceste alegeri sunt considerate a fi echivalente cu un referendum privind măsurile actualei conduceri politice de la Hong Kong, pe fondul protestelor desfășurate în acest teritoriu în ultimele 6 luni, ca reacție la controversatul proiect de lege ce ar fi facilitat extrădările spre China continentală. 

Sute de mii de oameni au participat la protestele din Hong Kong în ultimele 6 luni, pe fondul temerilor creșterii influentei din partea Beijingului, în pofida promisiunilor de semi-autonomie până în 2047, sub formula „o singură țară, două sisteme”, informează Libertatea