ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Am să vă explic un mecanism în care o să înțelegeți modul în care lucrează statul turc, față de statul roman. O să rămâneți uimiți de diferență, și fac acest lucru tocmai pentru că această tragedie – per ansamblu – rezultată în urma cutremurelor repetate din Turcia, a avut vina factorului uman la nivel mărunt. Funcționarul local de stat și constructorul privat, ale căror tipare sigur o să le recunoașteți…

Zona epicentrului cutremurelor este în orasul Kahramanmaras. Concentric, pe o distanță de aproximativă variabilă, foarte multe clădiri s-au dărâmat/surpat, de parcă ar fi fost detonate intenționat spre demolare controlată.Din nefericire, sub moloz, zeci de mii de oameni, de la mic la mare, de la prunc la vârstnic, și-au găsit sfârșitul pământesc.

La ora 04.17 min. a avut loc primul cutremur. În acea noapte toți miniștrii guvernului turc s-au deplasat în zona afectată pentru a organiza operațiunile necesare. Contrar celor spuse și arătate la teveurile românești, președintele Erdogan s-a deplasat și se deplasează frecvent în zona calamitată, nu pentru a face act de prezență și nici pentru a ”poza electoral”. Și ca să înțelegeți, vă arăt date și cifre care nu mai au nevoie de niciun comentariu și spun totul.

Koca - ministrul sănătății - a declarat că la operațiunile de salvare, numai din resursă umană proprie Turciei, sunt prezenți: 18.022 doctori, 111.669 personal medical, 14.435 personal UMKE (organizație de ajutor medical) și personal de la ambulanța 112, aproximativ 145.000 de specialiști și muncitori din diverse domenii, inclusiv construcții.

În total, echipele mixte de salvare au un număr de 215.000 de oameni.

În afară de utilajele aflate în zona, autoritățile guvernamentale ale statului turc a trimis 12.235 utilaje, 76 avioane, 121 elicoptere, 45 IHA (avion fără pilot) și 26 vapoare.

Agenția de stat feroviară a declarat că în urma cutremurului au fost afectată 1275 km de cale ferată. În trei zile, 1060 de km de cale ferată a fost deja reparată și repusă în funcțiune. Pista aeroportului din Hatay, care a fost grav avariată, s-a reparat în totalitate, în două zile! Într-o săptămână au fost expertizate 369 000 de cladiri, compuse din 1 850 000 apartamente și spații comerciale. Din zonă au fost strămutate 1 500 000 de oameni. În zonă au fost detașati peste 75 000 de politisti, au fost deja montate 257 de mini cartiere, de corturi și 27 000 de containere cu toată infrastuctura necesară. Au fost înființate peste 70 de spitale de campanile.

Guvernul a hotărât să acorde 15 000 de lire pentru cheltuieli cu mutatul pentru fiecare familie, chiria între 2000 și 5000 lire va fi plătită până vor fi gata casele pe care statul le va construi gratuit, pentru fiecare familie din zona afectata de cutremur, 10 000 lire pentru cheltuieli personale pe familie, 100 000 lire ajutor pentru cheltuieli personale familiilor care și-au pierdut persoanele dragi, chetuilelile de combustibil pentru autoturisme personale pentru familile care se deplasează în zona calamitată, pentru recuperarea și mutarea persoanelor afectate de cutremur, în cazul în care familiile vor avea cheltuieli suplimentare, vor fi ajutate financiar.

Creditele persoanelor fizice, întreprinzatorilor mici și mijlocii au fost amânate, cu cel puțin 6 luni fără costuri suplimentare.

Agenția de transport aerian ”Turk Hava Yollari” a transportat gratuit, din prima zi, toate persoanele care au vrut sa plece din zona afectată, sau cele care au vrut să ajungă acolo pentru a ajuta, sau a-și recupera persoanele dragi. O parte din taxele și impozite au fost amânate, altele șterse definitiv!

Toate medicamentele și serviciile medicale din acea zonă, indiferent dacă sunt sau nu asigurați, sunt gratis.

Bolnavii cronici care au tratamente deja stabilite, nu mai au nevoie să reînoiască rețetele pentru a procura medicamentele necesare. Toate apelurile, sms-urile și internetul folosit în zona calamitată, sunt gratis, timp de o lună de zile.

Dezvăluiri

98 % din clădirile care s-au dărâmat, au fost construite înainte de 1999. După cutremurul din 1999 a fost modificată legea în construcții. Clădirile construite în sistem privat după acel an, s-au dărâmat doar în proporție de 2%, iar cele construite de stat… niciuna!!! Imobilele construite de către stat, prin ”Agenția TOKI”, și care nu s-au prăbușit, nici măcar una, sunt: Malatya - 20605 apartamente, Osmaniye -3323, Sanliurfa – 17261, Diyarbakir – 20912, Gaziantep – 27947, Kahramanmaras – 5545, Adiyaman – 7065, Adana – 21154, Kilis – 1929, Hatay – 8018. ”TOKI” este finanțată de stat 100%.

Casele construite de aceasta sunt vândute în rate, prin tragere la sorți persoanelor fără casă ă, pensionarilor și tinerilor căsătoriți; fiind achitate cu un mic avans și după în rate flexibile. Statul pune la dispoziție terenul, infrastructura și utilitățile necesare construcției.

Pe lângă acest program, statul turc mai facilitează și un alt program de reconstrucție a clădirilor cu risc seismic ridicat. Primăriile împreună cu statul fac înțelegeri cu constructorii pentru reconstrucție, proprietarii trebuie să-și dea acordul pentru demolare și reconstrucția clădirii, după demolare statul plătește timp de doi ani chiria unde s-au mutat temporar proprietarii și cheltuielile de relocare.

Constructorii care fac parte din acest program sunt scutiți de taxe și impozite. Dacă legislatia de urbanism din zonă permite mărirea suprafeței construite, poate intervene următoarea situație (exemplu): dacă clădirea demolată avea 1000 m patrați construiți și se poate reconstrui 1300 m pătrați, cei 300 m în plus sunt ai constructorului, aceștia fiind în contul reconstrucției efectuate și pentru câstigul constructorului. De multe ori, proprietarul nu mai trebuie să plătească nimic pentru cheltuielile de reconstrucție.

În unele zone, proprietarii pot să primească înapoi chiar două sau trei apartamente noi, în locul celor vechi. Dar sunt și cazuri în care unii proprietari primesc înapoi, în loc de 100 m.p., 80 m.p; depinde de negocieri, zonă și spațiu. Casele care s-au dărâmat, nu respectau normele; iar pentru asta vor fi trași la răspundere nu numai constructorii, ci și funcționarii care trebuiau să verifice dacă construcția este conformă cu normele în vigoare…

P.S. Interesant, nu?!! Comparați cu legislația românească și mecanismele aferente. Doamne ferește de un cutremur ca în Turcia și Siria, că suntem pe cont propriu în fața autorităților române…