Ceea ce s-a întâmplat în Statele Unite nu a fost cauzat de moartea cetățeanului de culoare George Floyd, ci a fost doar pretextul sau ocazia pentru acele evenimente, atrage atenția Horia Roman Patapievici în ziare.com.

HRP spune că situația explozivă din SUA „s-a articulat pe o situație puternic inflamată ideologic care, independent de inadmisibila agresiune polițienească, era deja acolo”.

„Ea, această situație de inflamare ideologică, a putut fi descrisă de un adept al ei ca un război ideologic salutar, iar de un observator non-militant ca o înregimentare ideologică îngrijorătoare. In mentalul colectiv, insurecția de azi din America este sprijinită de câștigarea de către progresiști a războiului cultural de ieri. Aceștia vor fi inclinați de progresismul lor să sprijine distrugerile și intransigența demonstranților nu neapărat pentru că ar fi de acord cu violența, ci pentru că le împărtășesc premisele ideologice, care, ele, sunt revoluționare și presupun răsturnarea Americii cu josul în sus”, a scris Patapievici.

Fostul director al ICR a mai spus că succesul ideilor progresiste în SUA se datorează ideologizării mediului universitar. Conform acestora, răul suprem este reprezentat de omul alb creștin.

„Succesul ideilor socialiste între tinerii educați de azi, care îl aclamă pe Bernie Sanders și sunt atrași de votul radical, se explică prin faptul că universitatea americană a devenit de decenii covârșitor progresistă. Limbajul și ideile stângii au ajuns treptat să fie atât limbajul și ideile presei progresiste (care domină autoritar toată presa mainstream din America), cât și limbajul și ideile politicienilor progresiști, care azi nu se mai separă de radicalism cum ar fi făcut-o o generație mai devreme, deoarece în lumina noului progresism multora radicalismul nu le mai apare ca fiind ceva extrem, ci ceva cumva dezirabil, ca o formă de integritate morală ori de grija mai mare fata de justiția socială. In America de azi, radicalismul înseamnă să adopți credința că „omul alb este cancerul planetei”, că socialismul e bun iar capitalismul rău, că America e „sistemic rasista” și că toată cultura ei -cultura bărbatului alb, heterosexual și crestin - trebuie schimbat din temelii (începând cu statuile, care trebuie dărâmate, și cu operele de artă care nu sunt pe linie, care trebuie eliminate din grile, programe, biblioteci), ca identitatea sexuală e politică iar diferența sexuală e binele comun, că orice idee și orice dispută de idei trebuie supusă vigilenței ideologice a corectitudinii politice; în fine, înseamnă să crezi că tot ce nu e progresist e reacționar, iar cu reacționarii, ca și cu fasciștii, nu se stă de vorbă, deoarece e spre folosul progresului moral al societății ca acestora să li se suprime complet posibilitatea de a se exprima. În linii mari, cam așa arată politica în campusurile universitare progresiste”, a scris autorul „Omului recent”.