ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Japonia se pregăteşte pentru o schimbare politică istorică. Premierul Shinzō Abe a obţinut aprobarea legislativului pentru un proiect care a stârnit puternice reacţii: participarea forţelor armate nipone la operaţiuni în afara graniţelor sau în cooperare cu statele aliate. 

Zeci de mii de japonezi au participat la protestele faţă de controversatul proiect legislativ. Mulţi au reamintit că bunicul premierului Abe a fost îndepărtat de la conducerea guvernului, în urmă cu 55 de ani, după ce a forţat trecerea prin Parlament a noului proiect de acord de securitate între Statele Unite şi Japonia.

Prim-ministrul Shinzō Abe a insistat însă că schimbarea legii este esenţială pentru securitatea Japoniei.

"Securitatea în regiunea noastră este din ce în ce mai ameninţată. Este absolut necesar să schimbăm legislaţia pentru a proteja viaţa japonezilor şi pentru a împiedica un război", a declarat Shinzō Abe.

Dacă proiectul legislativ va fi aprobat şi de camera superioară, Japonia va oferi susţinere logistică ţărilor prietene, îşi va extinde participarea la operaţiunile de menţinere a păcii şi va acţiona în incidente armate în afara teritoriului naţional, potrivit tvr.ro.

Potrivit articolului 9 din Constituţia niponă, militarii japonezi nu au dreptul în prezent să participe la operaţiuni combatante în afara graniţelor.