ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Folosind o mașină pe post de berbece, hoții au spart o ușă a catedralei din Oloron-Sainte-Marie, oraș din sudul Franței (departamentul Pyrénées-Atlantiques), jefuind în noaptea de duminică spre luni o parte din tezaurul bisericii și dedându-se la acte de vandalism, informează portalul Christianophobie.fr

„O mașină folosită pe post de berbece a izbit o poartă a catedralei”, a explicat Hervé Lucbéreilh, care a anunțat jaful luni dimineață la postul de radio France Bleu Béarn. Primarul a precizat că a fost alertat în jurul orei 2 noaptea și a evocat prezența a trei indivizi care, după ce au pătruns în lăcașul de cult, au tăiat grilajul capelei tezaurului pentru a pune mâna pe „o colecție de orfevrărie, cu o valoare inestimabilă, care face parte din catedrală”, a informat publicația Republica Pirineilor.

Conform datelor Jandarmeriei, mașina-berbece fusese echipată pe partea frontală cu un trunchi gros de copac, pentru a putea sparge poarta din lemn masiv situată la dreapta intrării principale în clădirea de secol al XII-lea, clasată în patrimoniul mondial UNESCO . Bandiții au tăiat apoi niște gratii și au spart niște geamuri pentru a putea accede la zona în care erau depozitate odoarele catedralei.
 
Au fost furate obiecte de mare valoare (sfinte vase, veșminte liturgice), dintre care unele din colecția de orfevrărie care a aparținut episcopilor de Oloron. Alte obiecte au fost sparte și abandonate. Moaștele Sfântului Grant nu au fost furate, și nici ieslea de Crăciun. 

Prejudiciul este în curs de evaluare. Primarul localității Oloron vorbește deja despre un „prejudiciu considerabil”, însă membrii consiliului local au preferat să nu facă publică o estimare concretă, pentru a nu-i ajuta pe făptași, în cazul în care ar avea de gând să vândă prada mai departe. „În afara daunelor economice, li se fură locuitorilor cartierului Sainte-Marie o parte importantă a patrimoniului lor”, estimează primarul Hervé Lucbéreilh. Acesta își amintește că, în urmă cu 40 de ani, statuetele din ieslea de Crăciun găzduită de catedrală au fost furate, dar regăsite mai târziu la un anticar: „Sper că, și de această dată, vom putea recupera ceea ce ne-a fost furat”, a adăugat edilul.

Jandarmeria a deschis o anchetă. Polițiștii criminaliști din Pau s-au deplasat la fața locului. De asemenea, angajații Primăriei au ajuns, luni dimineață, la catedrală pentru a inventaria cu exactitate obiectele furate. Astfel, au descoperit inclusiv dispariția veșmintelor preoțești de secol al XVI-lea, care alcătuiau piesa centrală a colecției tezaurului. Personalul tehnic a lucrat toată ziua la repararea pagubelor. Chiar de luni, ușa deteriorată a fost reparată, iar gratiile au fost înlocuite. Primarul speră să redeschidă catedrala accesului publicului începând de marți, 5 noiembrie.

Mașina folosită pe post de berbece a fost abandonată la fața locului: hoții au plecat cu un alt vehicul. Imaginile camerelor de supraveghere video din cartier vor fi analizate de anchetatori. 
 
„Acesată moștenire emblematică a fost furată atât locuitorilor orașului, cât și credincioșii bisericii catolice”, a reacționat luni dimineață Marc Aillet, episcop de Bayonne, Lescar și Oloron. „Dacă nu este vorba, în toată accepțiunea cuvântului, despre o profanare, putem totuși vorbi despre un sacrilegiu, deoarece au fost furate obiecte de cult, unele dintre ele fiind folosite până astăzi în anumite circumstanțe speciale”.

„Mulțumesc autorităților civile și forțelor de securitate pentru promptitudinea cu care au intervenit la fața locului”, adaugă Marc Aillet. „În continuare, este de competența lor să efectueze ancheta. Sper să fie găsiți atât făptașii acestui jaf, precum și patrimoniul sustras de ei, din fericire bine inventariat. Remarc faptul că aceste fapte antisociale grave și această lipsă totală de respect pentru o moștenire sfântă se înmulțesc în Franța, ceea ce nu slăbește îngrijorarea pentru sensul profund al valorilor civilizației ce caracterizează societatea noastră”, a concluzionat episcopul catolic.

La rândul său, ministrul francez al culturii și-a manifestat îngrijorarea.

„Condam cu cea mai mare fermitate atacul săvârșit în această noapte împotriva catedralei din Oloron-Sainte-Marie și împărtășesc emoția catolicilor din Franța, legitim șocați de acest jaf și de aceste vandalizări. Făptașii vor fi găsiți și pedepsiți”, a scris ministrul Franck Riester luni pe Twitter.